ΣΟΨΥ ΠΑΤΡΑΣ:Σερβίρει καφέ, μεζέδες, τέχνη και πάγο στον αποκλεισμό, ψήνοντας στο…μπρίκι την χαρά της επαφής του ανθρώπου με τον άνθρωπο!

advertisement

Αυτό το καφέ, θα είναι αλλιώτικο απο τα άλλα. Θα υποδέχεται τους πάντες, αλλά θα έχει κλειστή την πόρτα του και μάλιστα ερμητικά, στα… «στενά» μυαλά που υπηρετούν την ιδέα του κοινωνικού αποκλεισμού. Σε αυτό το καφέ, θα σερβίρονται όλες οι ποικιλίες, θα μπορεί να απολαμβάνει κανείς συντροφιά όλες τις ώρες της ημέρας και να χαλαρώνει τις νυχτερινές, όταν τα πράγματα βαραίνουν, επιλέγοντας το μενού του «μαζί» σε αυτό το δύσκολο κόσμο που βάζει εξισώσεις για δυνατούς λύτες.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σε αυτό το καφέ, το καφέ του ΣΟΨΥ Πάτρας, μαζί με το τσάι του, θα μπορεί κανείς να απολαμβάνει και την αίσθηση ότι συνεισφέρει σε μια αλλαγή που θα κάνει τον κόσμο καλύτερο. Θα βάζει την υπογραφή του στο κεφάλαιο της πάταξης του ρατσισμού και της περιθωριοποίησης, της νοοτροπίας που θέλει τους ψυχικά πάσχοντες να διαφέρουν και να ζουν σε ένα δικό τους κόσμο, μακριά από τον υπόλοιπο.

Αυτό το καφέ- σκακ μπαρ, θα είναι η γέφυρα ανάμεσα στους δύο αυτούς κόσμους. Μια γέφυρα που με μεγάλη ευκολία μπορεί να περάσει ο καθένας από εμάς και να βρεθεί από το ένα της άκρο ή στο άλλο, σε μια εποχή που η κατάθλιψη και οι ψυχικές παθήσεις τείνουν να λάβουν διαστάσεις επιδημίας.

Ο Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία, ο πιο δραστήριος σύλλογος της Πάτρας, ο οποίος καταφέρνει συνεχώς να επεκτείνει τη δράση του, χωρίς την παραμικρή επιχορήγηση από το κράτος ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στηριζόμενος στους εθελοντές του αλλά και στους πολίτες που τον έχουν αγκαλιάσει, και σε χορηγούς των πολύτιμων υπηρεσιών του,ανοίγει το δικό του καφέ, στο ισόγειο κτιρίου στην οδό Γερμανού 56 και «ψήνει» στο …μπρίκι την χαρά της επαφής του ανθρώπου με τον άνθρωπο, την χαρά της δημιουργίας και της εξωστρέφειας, ρίχνοντας τον τοίχο των ταμπού και στην υπόθεση της αναψυχής.

Η κοινωνική καφετέρια του ΣΟΨΥ Πάτρας, θα είναι ένας χώρος γέφυρα (“ΓΕΦΥΡΑ” θα είναι και το όνομα της καφετέρια) μεταξύ των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ψυχιατρικές δυσκολίες και των υπολοίπων. Υλοποιείται στο πλαίσιο της κοινωνικής συνεταιριστικής ευθύνης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και θα είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση (ΚΟΙΝ. Σ.ΕΠ.).

Πρόκειται για την κοινωνική οικονομία, τον τρίτο πυλώνα οικονομίας που ανθεί στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετά τον δημόσιο και τον ιδιωτικό, αλλά στη χώρα μας βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, καθώς μόλις πριν από τρία χρόνια νομοθέτησαν επ΄ αυτού χωρίς ωστόσο η νομοθέτηση να ακολουθηθεί από οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία, χωρίς να έχει υπαρξει η στοιχειώδης χρηματοδότηση για την εκκίνηση τέτοιων προσπαθειών.

«Από την εμπειρία μας όλα αυτά τα χρόνια αλλά και μετά απο εισηγήσεις επιστημόνων και σχετικές επιστημονικές εργασίες, γνωρίζουμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, βοηθούν στην καλή εξέλιξη της ψυχικής νοσου» λέει στο thebest.gr η Πρόεδρος του ΣΟΨΥ Αγγέλα Τριανταφύλλου. “Στόχος μας είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού και η επιδιωκόμενη όσμωση ψυχικά ασθενών ατόμων και μη ψυχικά ασθενών που θα μπορούν να διαπιστώσουν εν τοις πράγμασι ότι οι ψυχικά ασθενείς δεν διαφέρουν από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Στόχος μας είναι αυτό το καφέ να εξελιχθεί σε ένα κοινωνικό στέκι στο οποίο πέραν των άλλων θα προβάλλεται η δουλειά καλλιτεχνικών ομάδων της πόλης, θα γίνονται προβολές ταινιών, θα παρουσιάζονται γκρουπάκια και θεατρικές ομάδες αλλά και δραστηριότητες ψυχικά ασθενών ατόμων. Η νομοθεσία λέει το αρχικό κεφάλαιο δημιουργείται από την πώληση κοινωνικών συνεταιριστικών μερίδων της τάξης των 100 ευρώ εκάστη. Με την αγορά της μερίδας γίνεται κανείς αυτομάτως μέλος ενώ μεγάλο ποσοστό των ενδεχόμενων ετήσιων κερδών επανεπενδύεται στην επιχείρηση ώστε να δημιουργεί και άλλους τομείς δράσης και να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας. Μικρότερο ποσοστό δίνεται ως μπόνους στουες εργαζόμενους στην ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.».

Τα εγκαίνια του κοινωνικού καφέ του ΣΟΨΥ Πάτρας προσδιορίστηκαν για τις 10 Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα γα την ψυχική υγεία και η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους τους Πατρινούς.

Για τον εξοπλισμό του καφέ, είναι καθοριστική η συνεισφορά του Συνδέσμου VINCI (ελληνικού τμήματος της Fondation VINCI pour la Cité / κοινωνικού βραχίονα του Ομίλου VINCI),

Συντονιστής του συνδέσμου είναι ο Γιάννης Φρέρης (Γενικός Συντονιστής και της Ε.Κ.Φ. «ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.) ενώ η Σοφία Στάμου, Διευθύντρια Επικοινωνίας της ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ως εργαζόμενη σε εταιρεία του ομίλου, έχει αναλάβει την αναδοχή του προγράμματος.

Σε πρόσφατη συνάντηση που έγινε, συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα των εργασιών διαρρύθμισης και εξοπλισμού του χώρου.

Η κοινωνική καφετέρια «ΓΕΦΥΡΕΣ» είναι το τρίτο στη σειρά πρόγραμμα που υλοποιείται από φορέα-μέλος της Ε.Κ.Φ. «ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2010, με Πρόεδρο τον π. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο.