Λυκουρέζος: Η συμπεριφορά του Βαρουφάκη δεν συνιστά εσχάτη προδοσία

advertisement
Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος εκφράζει «τις σοβαρές επιφυλάξεις του ως προς το εάν τα πραγματικά περιστατικά» που αναφέρονται στην προχθεσινή μηνυτήρια αναφορά του συναδέλφου του Παναγιώτη Γιαννόπουλου που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε βάρος του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, μπορεί «να υπαχθούν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων περί εσχάτης προδοσίας».

 

Ωστόσο, υπογραμμίζει ο κ. Λυκουρέζος το γεγονός ότι «η συμπεριφορά του κ. Βαρουφάκη δεν συνιστά εσχάτη προδοσία ή προπαρασκευή της, δεν σημαίνει ότι παραμένει ποινικά μη αξιόλογη», καθώς τον τελικό λόγο τον έχει η Βουλή, η οποία έχει τη δυνατότητα να δώσει στις πράξεις και ενέργειες του κ. Βαρουφάκη, άλλο διαφορετικό νομικό χαρακτήρα.

Πάντως, ξεκαθαρίζει σε κάθε τόνο ο κ. Λυκουρέζος ότι πέρα από το ποινικό σκέλος των ενεργειών και πράξεων του κ. Βαρουφάκη και ανεξάρτητα από τη ποινική πορεία της υπόθεσης, η πολιτική ευθύνη του τέως υπουργού Οικονομικών είναι δεδομένη και ανεξάρτητα «αν ίδιος πεισματικά αρνείται να την αναλάβει».

Πάντως, τόσο οι εισαγγελικές αρχές, όσο και η Βουλή, όπως λένε δικηγορικοί κύκλοι, μπορεί να μετατρέψει το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, κ.λπ. -μεταξύ άλλων- σε παράβαση καθήκοντος απιστία σε βάρος της χώρας (χρηματοδοτικό κενό, κ.λπ.), σε βαθμό κακουργήματος.

Να σημειωθεί ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη απουσιάζει στο εξωτερικό, αλλά έχει ενημερωθεί επί του περιεχομένου της μηνυτήριας αναφοράς του κ. Γιαννόπουλου και θα επιληφθεί αμέσως μόλις επιτρέψει στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο κ. Γιαννόπουλος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την οποία ζητεί να αποδοθεί στον κ. Βαρουφάκη το αδίκημα της προπαρασκευαστικής επεξεργασίας διάπραξης του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας ή την διενέργεια προπαρασκευαστικών ενεργειών διάπραξης του αδικήματος της απόπειρας της εσχάτης προδοσίας (κακούργημα).

Δήλωση Αλέξανδρου Λυκουρέζου

Η πλήρης δήλωση του κ. Λυκουρέζου έχει ως εξής:

«Η προσπάθεια απόδοσης ποινικών ευθυνών στον κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ιδίως κατόπιν όσων είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την παραίτησή του, ήταν σχεδόν αναμενόμενη.

Ο συνάδελφος κ. Π. Γιαννόπουλος έλαβε την πρωτοβουλία να συντάξει και να υποβάλει στην κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά εναντίον του τ. υπουργού Οικονομικών, όπου με ενάργεια περιγράφονται οι πράξεις και παραλείψεις του που -κατά τον μηνυτή- τεκμηριώνουν τις ευθύνες του τέως υπουργού για τον χειρισμό και την τραγική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα σε έναν επώδυνο συμβιβασμό, διασύροντάς τη διεθνώς.

Ας μου επιτραπεί, ωστόσο, να διατυπώσω τις σοβαρές επιφυλάξεις μου ως προς το εάν τα πραγματικά περιστατικά που παρατίθενται στην μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε, μπορούν να υπαχθούν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων περί εσχάτης προδοσίας.

Και τούτο, γιατί, παρά την αφόρητη διγλωσσία του κ. Βαρουφάκη και την εν γένει στάση του από την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι και σήμερα, δεν είναι δυνατό να υποστηριχθεί νομικά ότι οι ενέργειές του αποσκοπούσαν να αποστερήσουν ή να παρακωλύσουν τη Βουλή, την Κυβέρνηση ή/και τον Πρωθυπουργό από την ενάσκηση της εξουσίας που τους παρέχει το Σύνταγμα, ή να τους εξαναγκάσει να εκτελέσουν ή να παραλείψουν πράξεις που απορρέουν από την εξουσία αυτή. Η διατύπωση των άρθρων 134 και 135 του Ποινικού Κώδικα δεν αφήνει τέτοια περιθώρια ερμηνείας, οσοδήποτε διασταλτικά και αν ήθελε προσεγγισθεί το πεδίο εφαρμογής τους.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι η συμπεριφορά του κ. Βαρουφάκη δεν συνιστά εσχάτη προδοσία ή προπαρασκευή της, δεν σημαίνει ότι παραμένει ποινικά μη αξιόλογη. Η Βουλή, η οποία και θα κληθεί τελικώς να ασκήσει ή όχι ποινική δίωξη (εφόσον η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάσει σε αυτήν την ως άνω μηνυτήρια αναφορά), έχει το δικαίωμα να δώσει στις πράξεις του τέως υπουργού διαφορετικό νομικό χαρακτηρισμό, εκτιμώντας τις υπό το πρίσμα άλλων ποινικών διατάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, και πέρα από οποιαδήποτε καταγγελία, η πολιτική ευθύνη του κ. Βαρουφάκη, ακόμη και αν ποτέ δεν αποκτήσει ποινική υπόσταση, είναι πιστεύω δεδομένη, ακόμη και αν ίδιος πεισματικά αρνείται να την αναλάβει».