Από Δευτέρα η Τρόϊκα στην Αθήνα – Δεν προλαβαίνουν συμφωνία έως τις 20/08!

advertisement

Η εμπλοκή με το ΔΝΤ προκαλεί καθυστέρηση στην άφιξη στην Αθήνα του κλιμακίου των τεσσάρων διαπραγματευτών με την ελληνική κυβέρνηση για τη νέα συμφωνία και προκαλεί μεγάλες ανησυχίες στην κυβέρνηση.

Συμφωνα με πληροφορίες, ο φόβος που υπάρχει πλέον είναι να μην είναι εφικτή η συμφωνία αρκετά πριν από τις 20 Αυγούστου και να εξ’ αυτού του λόγου να καταστεί αναγκαίο ένα νέο δάνειο γέφυρα και νέα προαπαιτούμενα για τη χορήγησή του κάτι που η κυβέρνηση απεύχεται με όλες τις δυνάμεις της για λόγους εσωτερικής πολιτικής, αλλά και εσωκομματικών συσχετισμών και εξελίξεων στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι δεν θα έρθει στην Αθήνα η διαπραγματευτής Ντέλια Βελκουλέσκου (η αποκαλούμενη και Δρακουλέσκου στην Κύπρο) γιατί δεν υπάρχει σχετικό αίτημα από την κυβέρνηση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο δανειακό πρόγραμμα και γιατί δεν υπάρχει ακόμα σαφής δέσμευση των Ευρωπαίων για ρύθμιση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε εμπλοκή αφού η Κομισιόν ανέβαλε και αυτή την αποστολή του δικού της εκπροσώπου, ενώ ανέλαβε και πρωτοβουλίες για να αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν για το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αναμένεται να κάνει (αν δεν έχει ήδη κάνει) την αίτηση, οπότε το ελληνικό εμπόδιο αίρεται.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά οι τέσσερις εκπρόσωποι (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM) θα έρθουν στην Αθήνα τη Δευτέρα.

Ως τότε η διαπραγμάτευση ή καλύτερα η διαβούλευση γίνεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στη σύναψη της τελικής συμφωνίας.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα είναι έτοιμη πριν από τις 15 Αυγούστου ώστε να εγκριθεί από τα κοινοβούλια χωρών η απαιτούμενη έγκριση και να εκταμιευτούν τα πρώτα χρήματα πριν από τις 20 Αυγούστου για να πληρωθεί το ομόλογο των 3,2 δις. ευρώ που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα υπάρξει ένα νέο δάνειο γέφυρα από τον EFSF και σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται (αντίθετα είναι πάρα πολύ πιθανό) οι δανειστές να ζητήσουν να ψηφιστούν νέα προαπαιτούμενα τα οποία θα φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.