ΠΑΤΡΑ:Επανέρχεται ο δήμος στην χρηματοδότηση και ολοκλήρωση ανακατασκευής του 16ου Δημοτικού Σχολείου

advertisement

Στο θέμα του 16ου Δημοτικού Σχολείου -του οποίου η κατασκευή έχει σταματήσει μετά την διακοπή της χρηματοδότησης- επανέρχεται η Δημοτική Αρχή με νέα επιστολή, αφού από πλευράς κυβέρνησης και ειδικότερα, του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη, δεν υπήρξε καμία αντίδραση στην επιστολή του Δημάρχου Κώστα Πελετίδη, από τις 10 Ιουνίου.

Ο Δήμαρχος ζητούσε από τον Υπουργό να επιληφθεί του θέματος, τονίζοντάς του, ότι «επιβάλλεται να επιμεληθεί την άμεση  εκταμίευση 200.000 ευρώ για την συνέχιση των εργασιών και την εξασφάλιση όλης της υπολειπόμενης πίστωσης του 1.500.000».

Σήμερα ενάμιση μήνα μετά, ένα έργο τα χρήματα του οποίου προέρχονται από το ΕΣΠΑ παραμένει «παγωμένο», με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι 180 μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου να μείνουν άστεγοι.

Έτσι, στο θέμα επανέρχεται η Δημοτική Αρχή με σχετική επιστολή στον Γ. Σταθάκη, από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού Ανδρέα Αθανασόπουλος.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Υπουργέ,

Σε συνέχεια της επιστολή μας με αριθμ.πρωτ.2538/72306 10/06/2015 επιθυμούμε να σας υπενθυμίσουμε ένα σοβαρότατο θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων σας και του οποίου η επίλυση κρίνεται επείγουσα, αφού αφορά στην στέγαση των εκατόν ογδόντα (180) μικρών μαθητών του 16ου Δημοτικού Σχολείου στην Πάτρα.

Η κατασκευή του σχολείου αυτού συμβατικού προϋπολογισμού 3.084.000 ευρώ , χρηματοδοτήθηκε από πιστώσεις του ΕΣΠΑ 2007-2013 και αφορά την ανακατασκευή του Παλαιού Σχολείου (επιφανείας 600 τ μ.) και την προσθήκη νέας πτέρυγας (επιφανείας 3.000 τ.μ.), προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σχολικής στέγασης μιας εκ των πλέον πυκνοδομημένων γειτονιών της πόλης.

Στις 3 Ιουνίου 2015 έγινε διακοπή εργασιών καθώς  σταμάτησε η χρηματοδότηση του έργου.

Βρισκόμαστε ως εκ τούτου στο τραγικό ενδεχόμενο η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να βρει τους μαθητές χωρίς σχολική στέγη, αφού και τα δύο  κτιριακά συγκροτήματα συμπεριλαμβανομένου και του προαυλίου είναι πλέον εργοταξιακοί χώροι, επικίνδυνοι και ακατάλληλοι για την λειτουργία που προορίζονται.

 

Για αυτό το λόγο ήδη έχει πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας των γονέων και των φορέων της εκπαίδευσης στο χώρο του σχολείου με πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του εν λόγο σχολείου όπου επισημάνθηκαν με γλαφυρό τρόπο οι απερίγραπτα δραματικές επιπτώσεις στο ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθούν οι αναγκαίες εργασίες έως το Σεπτέμβρη του 2015 και εκφράστηκε ομόφωνα η απαίτηση να δοθεί από την κυβέρνηση άμεσα λύση στην ομαλή χρηματοδότηση του έργου.

 

Επιβάλλεται ως εκ τούτου με ενέργειες σας και επειδή το  όλο θέμα έχει πολύ ιδιαίτερο και ευαίσθητο χαρακτήρα να επιμεληθείτε την άμεση  εκταμίευση του ποσού των 200.000 Ευρώ του οποίου η εκταμίευση καθυστερεί αδικαιολόγητα ενώ η πίστωση του έχει εγκριθεί από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού όπως προκύπτει  από την σχετική αλληλογραφία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δ.Ε. από τις 7-5-2015 ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες. Σημειώνουμε ότι το εν λόγο ποσό  αναλογεί σε μικρό μέρος από τις πιστοποιηθείσες εργασίες κάλυψης γενικότερων στεγαστικών αναγκών, πυρασφάλειας και αλεξικέραυνων. Προσδοκούμε επίσης τις ενέργειες σας ως προς την εξασφάλιση όλης της υπολειπόμενης πίστωσης του 1.500.000 ευρώ, για να μην βρεθούμε στην θλιβερή κατάσταση να έχουμε « άστεγους» μαθητές εν έτη 2015 με ό,τι αυτό συνεπάγεται!!!

Είμαστε στη διάθεση σας προς διευκόλυνση σας και ευχαριστούμε για την κατανόηση της σοβαρότητας του θέματος.