Πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες κοντά στη Λιβύη

advertisement

Δεκάδες μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν ένα φουσκωτό στο οποίο είχαν επιβιβαστεί και έπλεε στα ανοικτά της Λιβύης ναυάγησε χθες το πρωί, σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων τις οποίες συγκέντρωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Στη φουσκωτή λέμβο που τους μετέφερε προς την Ιταλία, δημιουργήθηκε οπή, η οποία προκάλεσε την βύθιση του πλεούμενου μέσα σε λίγα λεπτά.

«Οι συνάδελφοί μου παίρνουν συνεντεύξεις από τους επιζώντες του ναυαγίου, οι οποίοι έφθασαν το απόγευμα στην Αουγκούστα (της Σικελίας) και τους είπαν ότι έκαναν λόγο για 35 ως 40 ανθρώπους που χάθηκαν στη θάλασσα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φεντερίκο Φόσι, εκπρόσωπος της UNHCR στην Ιταλία.

Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα χθες το πρωί, αλλά οι ογδόντα οκτώ διασωθέντες που περισυνελέγησαν από γερμανικό στρατιωτικό πλοίο Χόλστεϊν, πληροφόρησαν σχετικά τις ιταλικές αρχές το απόγευμα της Παρασκευής, όταν έφτασαν στο λιμάνι της Αουγκούστα στην Σικελία.

Σύμφωνα με την οργάνωση «Σώστε τα παιδιά», στα θύματα συγκαταλέγονται και ανήλικα, τα οποία, κατά τις πρώτες μαρτυρίες, ήταν τουλάχιστον επτά.

Οι μετανάστες που έχασαν την ζωή τους, προέρχονταν όλοι από την υποσαχάρια Αφρική. Και οι διασωθέντες κατάγονται από την Σομαλία, Ερυθραία, Μπενίν και Μάλι.