Κατρούγκαλος: Το 61% του δημοψηφίσματος ήταν εξέγερση εναντίον του φόβου

advertisement

«Πρέπει να κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους, να ενθαρρύνουμε την αυτό-οργάνωσή τους», διεμήνυσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος «εξέγερση εναντίον του φόβου».

Μιλώντας για τον πρόσφατο θάνατο, από εξάντληση, νεαρής μαθητευόμενης σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι πρόκειται για μεγάλο θέμα, για εκτεταμένο φαινόμενο, στο οποίο θα επικεντρωθεί η προσοχή του υπουργείου. «Με πρόσχημα τη μαθητεία δεν υπάρχουν κανονικοί εργαζόμενοι, υπάρχουν νεαρά παιδιά που δουλεύουν 13 -14 ώρες την ημέρα χωρίς δικαιώματα», τόνισε, και γνωστοποίησε ότι σήμερα μεταβαίνει στη Ζάκυνθο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Ερωτηθείς για την παράταση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων έως το τέλος του έτους (τη γνωστή «μετενέργεια»), ο υπουργός είπε: «Προσπαθούμε να σώσουμε ακόμη και την κουτσουρεμένη νομιμότητα. Τις συμβάσεις θα τις παρατείναμε, ακόμη κι αν είχαμε αύριο το θεσμικό πλαίσιο που επιδιώκουμε, για τα εργασιακά».

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι δεν εφαρμόζονται και νόμοι που ακόμη επιβιώνουν. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα πληρώνεται ο κόσμος με καθυστέρηση τεσσάρων και πάνω μηνών», ανέφερε.

Μιλώντας για την αντιμετώπιση της «μαύρης εργασίας», είπε ότι θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα που δεν θα εξοντώνουν τον εργοδότη. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή με «δρακόντεια εργαλεία», δεν θα επιβάλλονται καν κυρώσεις, πρόσθεσε. «Εάν ο ελεγκτής διαπιστώσει ότι θα κινδυνεύσει να επιβιώσει η επιχείρηση ενός μικρού επιχειρηματία με την επιβολή δρακόντειου πρόστιμου, θα τον λυπηθεί και δεν θα του το επιβάλει», εξήγησε.

Ερωτηθείς σχετικά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την υπερψήφιση των βαρύτατων προαπαιτούμενων, ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Δεν μπορούμε αυτή τη συμφωνία να τη βγάλουμε από πάνω μας, γιατί μαζί με αυτό θα βγάλουμε και τις σάρκες της κοινωνίας. Δεν μπορούμε όμως αυτό το πουκάμισο να το κρατήσουμε για πολύ, πρέπει να στηριχτούμε στο κίνημα για να το βγάλουμε. Έπρεπε να κρατήσουμε την κυβερνητική εξουσία, αλλά δεν πρέπει να την  ασκήσουμε όπως ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος».