Συνεταιρισμούς με μέλη που παραδίδουν την παραγωγή τους σε αυτούς, θέλει ο Αποστόλου

advertisement
Βασικό κριτήριο για τους ενεργούς συνεταιρισμούς θα είναι τα μέλη τους να παραδίδουν την παραγωγή τους σε αυτούς, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα για το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει νέο θεσμικό συνεταιριστικό πλαίσιο σε αντικατάσταση του νόμου Σκανδαλίδη 4015/11.

Παράλληλα, στο εν λόγω νομοσχέδιο. που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας αλλά προγραμματίζεται να δοθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση ώστε στα μέσα του Φθινοπώρου να προχωρήσει η επεξεργασία και ψήφισή του από την Βουλή, θα υπάρχουν ρυθμίσεις για το ύψος του συνεταιριστικού κεφαλαίου και των μερίδων των μελών.

 

Επίσης, θα περιέχει ειδικές διατάξεις για τις ομάδες παραγωγών, όπως έχει ανακοινώσει σε πρόσφατες ομιλίες του ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς αναμένεται να ενισχύονται ιδιαίτερα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, δηλαδή τον δεύτερο πυλώνα της νέας ΚΑΠ που βρίσκεται σε διαδικασίες επεξεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου.

 

Στόχος, όπως επανειλημμένα έχει διατυπωθεί, είναι να υπάρχουν πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί ανά κλάδο ή περιφέρεια, και ισχυρές ομάδες παραγωγών ανά προϊόν.

 

Ιδιαίτερη μνεία αναμένεται να υπάρξει για την περιουσία των συνεταιρισμών που έχει περιέλθει στην προς εκκαθάριση ΑΤΕ Bank. Πρόκειται σε πολλές περιπτώσεις για ακίνητα και γαίες που είναι απαραίτητες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και δεν πρέπει, εκποιούμενες, να «φύγουν» από τον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό.