ΠΑΤΡΑ:Από σήμερα ο 1ος εκπαιδευτικός κύκλος κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

advertisement

Το πρόγραμμα «Κωστής Παλαμάς» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δεν μένει μόνον στην Αθήνα, αλλά και διοργανώνει τα «Σχολεία» του και σε άλλες πόλεις της ελληνικής επικράτειας, όπως στην Πάτρα.

Τα «Σχολεία του Κωστή Παλαμά» είναι ένα διακριτό και αυτοτελές έργο του ευρύτερου προγράμματος και αποσκοπούν να προσφέρουν γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την επικοινωνία και τον ελληνικό πολιτισμό και επιπλέον μια κριτική αντίληψη γύρω από τις πολιτισμικές αναζητήσεις και εκδηλώσεις με τις συνιστώσες των σπουδών επικοινωνίας.

Φιλοσοφία του εγχειρήματος των «Σχολείων» είναι αντίστοιχη με αυτή του ευρύτερου προγράμματος, ταυτίζονται με μια μικρότερη χρονικά περίοδο σπουδών από αυτήν των καθιερωμένων μαθημάτων του προγράμματος, αλλά είναι μεγαλύτερα σε ένταση, αφού η σχετική ύλη που καλύπτεται είναι η ίδια.

Τα Σχολεία του Κωστή Παλαμά εστιάζονται πρωτίστως στον πυρήνα του προγράμματος δηλαδή την προβολή, την διάδοση και την αξιοποίηση του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού, διαμέσου των εργαλείων που μας προσφέρουν οι σπουδές επικοινωνίας.

Τα Σχολεία του Κωστή Παλαμά, διαρκούν κατά μέσο όρο πέντε ημέρες, καλύπτουν σεμιναριακά μαθήματα που αναφέρονται στον πολιτισμό, την επικοινωνία, τον τουρισμό και την ιστορική μνήμη.

Παρέχουν επίσης μέσα από τα εντατικά τους εργαστήρια ευκαιρίες για πρακτική γνώση και απευθύνεται σε ενήλικες των κλάδων του τουρισμού, του πολιτισμού και της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας, καθώς και όσων ενδιαφέρονται για τα εν λόγω πεδία, με απώτερο στόχο την προβολή και προώθηση του εθνικού πολιτιστικού προϊόντος.

Κάθε Σχολείο ξεκινά με μια ημερίδα ή διημερίδα με ομιλητές επιφανείς προσκεκλημένους στα πεδία που θεραπεύει το πρόγραμμα του «Κωστή Παλαμά» και συνεχίζει και ολοκληρώνεται με εντατικά μαθήματα και εργαστήρια από διδάσκοντες του προγράμματος.

Με την ολοκλήρωση του κάθε Σχολείου, οι συμμετέχοντες-επωφελούμενοι παραλαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης. Αντίστοιχα όσοι συμμετείχαν μόνον στην ημερίδα ή διημερίδα παραλαμβάνουν βεβαίωση συμμετοχής.

Ο Εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, ένας από τους πολυγραφότερους Έλληνες λογοτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους της χώρας, συμβολίζει όχι μόνον το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και τη δημοσιογραφία. Συνεπώς ο τίτλος δεν είναι τυχαίος.

Ο Κωστής Παλαμάς που γεννήθηκε στην Πάτρα το 1859, διετέλεσε γραμματέας στο ΕΚΠΑ από το 1897, από όπου αποχώρησε το 1928. Από την ίδια χρονιά διορισμού του στο ΕΚΠΑ άρχισε να δημοσιεύει τις σημαντικότερες ποιητικές του συλλογές και συνθέσεις, όπως οι «Ίαμβοι και Ανάπαιστοι» (1897), «Ασάλευτη Ζωή» (1904), «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου» (1907), «Η Φλογέρα του Βασιλιά» (1910). Το 1918 του απονεμήθηκε το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ από το 1926 αποτέλεσε βασικό μέλος της Ακαδημίας των Αθηνών, της οποίας έγινε πρόεδρος το 1930.

Ο θάνατος του το Φεβρουάριο του 1943 στην Κατοχική Αθήνα, αποτέλεσε λαϊκό προσκύνημα.

Σας ενημερώνουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έρθει και στην Πάτρα. Ο 1ος Εκπαιδευτικός Κύκλος Κατάρτισης της Πάτρας θα ξεκινήσει την Τετάρτη 29 Ιουλίου και θα τελειώσουν την Τρίτη 11 Αυγούστου. “Εχει αναρτηθεί το  πρόγραμμα μαθημάτων. Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το πρόγραμμα μαθημάτων από εδώ.

Σημείωση: όλα τα μαθήματα είναι συνολικής 18ωρης διάρκειας. Το κάθε μάθημα σε ημερήσια βάση είναι 6ωρης διάρκειας. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση για τον α κύκλο μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας.

Διαβάστε περισσότερα: kostispalamas.uoa.gr