«Πώς θα εφαρμόσεις ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων όταν δηλώνεις ότι δεν το πιστεύεις;»-Συνέντευξη στην ΕΡΤ του Ιάσωνα Φωτήλα

advertisement

Είναι αδιανόητο ο πρωθυπουργός να καταφέρεται εναντίον του προγράμματος που είναι άλλωστε αποτέλεσμα αποκλειστικά της δικής του διαπραγμάτευσης δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «ΟΝ ΕΡΤ» των δημοσιογράφων Ελένης Χρονά και Ανδρέα  Ροδίτη, ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και υπεύθυνος Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας του Ποταμιού.

Ο βουλευτής αναρωτήθηκε πώς θα πείσει ο πρωθυπουργός τους πολίτες να δεχτούν τις προβλέψεις του προγράμματος, αν ο ίδιος δηλώνει ότι δεν το πιστεύει, με  βουλευτές  επιπλέον της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να δηλώνουν ότι είναι αποτέλεσμα πραξικοπήματος.

Ο βουλευτής του Ποταμιού επισήμανε πως είναι μεν στοιχείο δημοκρατίας οι διαφορετικές απόψεις στα κόμματα αλλά σε μείζονος σημασίας ζητήματα όπως οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δεκάδες διαφοροποιήσεις βουλευτών και να ψηφίζονται οι  κρίσιμοι νόμοι με τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Θα ήταν αδιανόητες διαφοροποιήσεις βουλευτών για παράδειγμα επί Κωνσταντίνου Καραμανλή και τη συμφωνία ένταξης στην ΕΟΚ ή επί Ανδρέα Παπανδρέου αντίστοιχα  για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Για τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ο Ιάσονας Φωτήλας δήλωσε πως ήταν γνωστές εδώ και χρόνια στον Σύριζα  αλλά το κυβερνών κόμμα επέλεξε την αδράνεια και όχι τις έγκαιρες προτάσεις για αλλαγές. Το Ποτάμι μάλιστα κατέθεσε προτάσεις για βελτιώσεις, έστω και την τελευταία στιγμή, σε συνεννόηση με την διάσκεψη των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, αλλά αυτές δεν έγιναν δεκτές από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.
Ολοκληρώνοντας ο βουλευτής ανάφερε πως το βασικό ζήτημα από δω και πέρα είναι ποιος θα μπορέσει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα γιατί από μόνο του το μνημόνιο δεν εγγυάται την έξοδο της χώρας από την κρίση. Και δυστυχώς η κυβέρνηση δεν δείχνει προθυμία να προβεί για παράδειγμα στην αποπολιτικοποίηση της δημόσια διοίκησης και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού προς όφελος αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έρχεται πια αντιμέτωπη με τις αδιέξοδες προεκλογικές τις εξαγγελίες και τους «λαγούς με πετραχήλια» που είχε τάξει καθώς τώρα βλέπει πως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν έχει ευθύνη και η ΝΔ για  τους «παράδεισους» που και εκείνη κατά καιρούς υποσχέθηκε χωρίς να μπορούν να υλοποιηθούν.