Γκουαντάναμο: Στο τελικό στάδιο για οριστικό λουκέτο

advertisement

«Στα τελευταία στάδια» εκπόνησης ενός σχεδίου, το οποίο θα οδηγήσει στο οριστικό κλείσιμο του Γκουαντάναμο, βρίσκεται η αμερικανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Το κλείσιμο θα γίνει «υπεύθυνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να «βραχυκυκλώσει» την αντίσταση των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, το οποίο μπλοκάρει έναν από τους βασικότερους στόχους του Μπαράκ Ομπάμα, από την πρώτη του θητεία.

 

Η φυλακή του Γκουντάναμο έχει βρεθεί στο επίκεντρο καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως βασανιστήρια εικονικού πνιγμού κρατουμένων που ανακρίνονταν. Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει πως χρησιμοποιείται ως όργανο προπαγάνδας από εξτρεμιστικές οργανώσεις για τη στρατολόγηση υποστηρικτών τους για να πολεμήσουν τις ΗΠΑ.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times η Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα, η Σούζαν Ράις, συναντήθηκε πρόσφατα με τον υπουργό Άμυνας Ας Κάρτερ και του παρουσίασε υπόμνημα στο οποίο αναφερόταν ότι έχει 30 ημέρες προθεσμία για να πάρει αποφάσεις όσον αφορά τη μεταγωγή των κρατουμένων εκτός του Γκουαντάναμο. Ο Κάρτερ ωστόσο δεν δεσμεύτηκε για συγκεκριμένη ημερομηνία, σύμφωνα πάντα με τους New York Times.

 

Σήμερα στη φυλακή παραμένουν 116 κρατούμενοι.