Deutsche Welle: Αν δεν υπήρχαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θα υπήρχε η ελληνική κρίση;

advertisement

Κάθε χώρα εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα, εξηγεί ο κοινωνιολόγος Dr. Hans Mathias Kepplinger

O γερμανός κοινωνιολόγος Dr. Hans Mathias Kepplinger,μιλάει στην DW για την ελληνική κρίση και την επίδραση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε αυτή.
«Χωρίς τα ΜΜΕ δεν θα είχαμε τόσες έκτακτες Συνόδους Κορυφής για την Ελλάδα, κατά τις οποίες αποφασίζονται πολύ λιγότερα σε σχέση με τη σημασία που τους αποδίδουν τα μέσα ενημέρωσης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Kepplinger.
Σύμφωνα με τον γερμανό καθηγητή «το γερμανικό κοινό δεν θα ενδιαφερόταν καν για τον έλληνα Αλέξη Τσίπρα ή τον Γιάνη Βαρουφάκη εάν δεν υπήρχαν τα media και δεν θα υπήρχε όλη αυτή η αρνητική εικόνα για την Ελλάδα που κυριάρχησε ανά την Ευρώπη. 
Και για να είμαι σαφής.
Τα ΜΜΕ δεν είναι η μοναδική αιτία αυτών των φαινομένων, ωστόσο συμβάλουν στη διατήρησή τους».
Αναφερόμενος στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – Θεσμών κατά το οποίο παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο της λεπτό προς λεπτό κάλυψης των όσων συνέβαιναν στις αίθουσες των Βρυξελλών από όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα, ο Kepplinger σημείωσε:
«Η δημοσιογραφική καταγραφή της πραγματικότητας δεν είναι ανεξάρτητη. Είναι άμεση απόρροια των καταγραφών για την Ελλάδα που έχουν ήδη γίνει στο παρελθόν από τον τύπο και με τη σειρά της επηρεάζει και τις μελλοντικές καταγραφές».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η δημοσιογραφία εκτείνεται πέρα από την απλή καταγραφή, ενώ συχνά συμβάλει στη διαμόρφωση πολιτικής ατζέντας.
Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι συμβάλει και στην επίλυση των προβλημάτων. Αυτό έγινε φανερό στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης.
«Η ουσία της ελληνικής κρίσης, καθώς και μια ευρεία γκάμα ζητημάτων χρηματοοικονομικής φύσης αναφορικά με την αναδόμηση του ελληνικού κράτους και το μέλλον της ευρωζώνης, δεν αναμένεται να αλλάξει στα επόμενα χρόνια, και φυσικά όχι μέσω του τύπου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Kepplinger.
Και εξηγεί: «Όσο περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι κάτι είναι σημαντικό, τόσο αυτό θεωρείται σημαντικό.
Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας.
Όταν κάτι παρουσιάζεται ως ‘έκτακτη’ επικαιρότητα λίγοι είναι εκείνοι που κατανοούν ότι ο χαρακτηρισμός ‘έκτακτος’ είναι αποτέλεσμα υποκειμενικής αποτίμησης.
Συχνά μάλιστα οι δημοσιογράφοι, έχουν την τάση να μιμούνται ο ένας τον άλλον καταλήγοντας στην αναπαραγωγή κλισέ και στερεοτύπων.
Προκειμένου να μειώσουμε την πολυπλοκότητα σύνθετων ζητημάτων συχνά χρειαζόμαστε στερεότυπα και άλλων σχημάτων που γίνονται εύκολα αντιληπτά.
Από τη στιγμή που τα στερότυπα διαδίδονται και γίνονται ευρέως αποδεκτά, ο ανθρώπινος νους αρχίζει να αντιγράφει όλα αυτά τα δεδομένα, τα οποία θεωρεί και αληθή, χωρίς να χρειάζεται αντικειμενική επαλήθευση» εξηγεί ο Kepplinger
Βέβαια ο Γερμανός επισημαίνει ότι κάθε χώρα εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα καλύπτοντας την ελληνική κρίση και γι αυτό τον λόγο το χρώμα και οι απόψεις στα δημοσιεύματα διαφέρουν.
Ο γερμανικός τύπος, για παράδειγμα, εστίασε στον εντοπισμό των εσωτερικών παθογενειών και κρατικών δυσλειτουργιών του οδήγησαν στην εκτόξευση του δημόσιου χρέους, ενώ ο βρετανικός απέδωσε την βασική αιτία της κρίσης στις δομικές δυσλειτουργίες που απορρέουν από τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές συνθήκες αναφορικά με την εισαγωγή του ευρώ, καταλήγει ο Dr. Hans Mathias Kepplinger.