Υπουργείο Υγείας: Η επάρκεια αίματος στη χώρα είναι διασφαλισμένη

advertisement

Κανονικά η πληρωμή των ασκών αίματος

Κανονικά πληρώνονται οι λογαριασμοί για την προμήθεια ασκών αίματος από την Υπηρεσία Αιμοδοσίας της Ελβετίας, διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας διαψεύδοντας δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για στάση πληρωμών, ξεκαθαρίζοντας ότι «η επάρκεια αίματος στη χώρα είναι διασφαλισμένη».

Αφορμή για τη διάψευση στάθηκε η συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Suddeutche Zeitung, που αναδημοσιεύθηκε σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, του διευθύνοντος συμβούλου της Ελβετικής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας, Ρούντολφ Σβαμπε, στην οποία έκανε λόγο για στάση πληρωμών εκ μέρους του ελληνικού κράτους.

«Οι λογαριασμοί δεν πληρώνονται πια εδώ και κάποιους μήνες. Ωστόσο, αποφασίσαμε πριν από μερικές ημέρες να συνεχίσουμε το πλήρες φάσμα των αποστολών. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε στη μοίρα του τον πληθυσμό εξαιτίας των πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων» δήλωνε χαρακτηριστικά ο κ. Σβαμπε.

Ωστόσο, με ανακοίνωσή του το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι «από τον Ιανουάριο του 2015 έχει καταβληθεί το ποσό των 3.300.640 ευρώ, με τελευταία πληρωμή στις 13 Ιουλίου, ύψους 511.000. Η υπολοιπόμενη προς διάθεση πίστωση για το έτος 2015 ανέρχεται σε 974.810 ευρώ».

Το υπουργείο Υγείας κατηγορεί τον ελβετό αξιωματούχο για «ενέργειες που καλλιεργούν αίσθημα ανασφάλειας στην κοινή γνώμη, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού που οι ανάγκες για αίμα είναι αυξημένες» και ξεκαθαρίζει ότι «η επάρκεια αίματος στη χώρα είναι διασφαλισμένη και αποτελεί βασική προτεραιότητα του στρατηγικού σχεδίου του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να καλυφθούν οι ετήσιες ανάγκες της Ελλάδας σε αίμα, που ειναι περίπου 600.000 μονάδες, η χώρα μας εισάγει περίπου 30.000 μονάδες από την Ελβετία.