Αύξηση της ρευστότητας ανάσα για τις επιχειρήσεις

advertisement

Μεγάλη ανάσα στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος δίνει η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει στην νέα αύξηση του ορίου του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η αύξηση του ορίου διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας για την ικανοποίηση των συναλλαγών των επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Με την νέα αύξηση του ορίου η διαθέσιμη ρευστότητα προς τις εγχώριες τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας, το ELA, προσεγγίζει τα 91 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί αύξηση του ορίου κατά επίσης 900 εκατ. ευρώ και την προηγούμενη εβδομάδα. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι με την νέα ένεση ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα θα μπορέσει να υποστηρίξει αποτελεσματικότερα τα αιτήματα επιχειρήσεων για συναλλαγές. Έτσι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών θα μπορέσει να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα στην εξέταση των συναλλαγών και να εγκρίνει και μεγάλης αξίας εμπορικές συναλλαγές. Οι επιχειρήσεις πάντως σημειώνουν ότι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και οι καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δημιουργούν μεγάλα προβλήματα σε όλη την παραγωγική διαδικασία. Αν τα προβλήματα δεν ξεπεραστούν αποτελεσματικά, προειδοποιούν, τότε πολλές επιχειρήσεις σύντομα θα βρεθούν σε αδιέξοδο και είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν, δεδομένης μάλιστα της ύφεσης στην εγχώρια οικονομία που αναμένεται για την εφετινή χρονιά λόγω της πολύμηνης αβεβαιότητας και των κεφαλαιακών περιορισμών. Υπογραμμίζουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το επόμενο διάστημα να «χαθούν» πολλές επιχειρήσεις και πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας επιδεινώνοντας δραστικά την κατάσταση στην οικονομία τον χειμώνα.

Σε ότι αφορά τις καταθέσεις σύμφωνα με τραπεζικές πηγές καταγράφεται μικρή αύξηση των καταθέσεων το τελευταίο διάστημα κάτι που οφείλεται στο χαμηλό όριο αναλήψεων αλλά και σε καταθέσεις που πραγματοποιούν κυρίως επιχειρήσεις. Μετά την επαναλειτουργία των τραπεζών από την περασμένη Δευτέρα η εικόνα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Στα τραπεζικά καταστήματα σημειώνεται μεγάλη προσέλευση πελατών για την πληρωμή δανείων και άλλων υποχρεώσεων (λογαριασμών σε ΔΕΚΟ και άλλες εταιρίες), αναλήψεις μετρητών, κατάθεση επιταγών αλλά και για να εκδώσουν χρεωστικές κάρτες και να ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες internet banking. Παράλληλα πολλοί καταθέτες επισκέφτηκαν καταστήματα για να ενημερωθούν για τις προθεσμιακές τους καταθέσεις και την απαγόρευση πρόωρης λήξης τους.