Ερώτηση Νικολόπουλου για νομοθετική ρύθμιση ως προς τις ανεξόφλητες επιταγές

advertisement

Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών απέστειλε ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος με αφορμή τις ληξιπρόθεσμες επιταγές. Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει:

«Στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, απευθύνθηκαν επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι και αρκετοί επιχειρηματίες  με αφορμή τον κίνδυνο να μπουν στη «μαύρη λίστα» λόγω ανεξόφλητων επιταγών.  Όπως μας τόνισαν οι προηγούμενοι φορείς, τόσο προφορικά αλλά όσο και με γραπτές τους επιστολές, σωρεία επιχειρηματιών κινδυνεύουν  να βρεθούν στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία, χωρίς να ευθύνονται.

Συγκεκριμένα, μας αναφέρουν,  ότι λόγω της παρατεταμένης τραπεζικής αργίας, ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιταγών που έχουν εκδοθεί από τις επιχειρήσεις τους, έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν στο διάστημα 30 /6 έως 30/7. Με το υπάρχον καθεστώς, οι επιταγές αυτές θα πρέπει να εξοφληθούν εντός 8 ημερών από το άνοιγμα των τραπεζών.

Επειδή  με τη σωρεία από τρέχουσες υποχρεώσεις που έχουν οι επιχειρήσεις και με την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά, είναι αδύνατον οι επιταγές αυτές να εξοφληθούν εντός 8 ημερών από το άνοιγμα των τραπεζών.

Επειδή αποτελεί επιτακτική ανάγκη να δοθεί και άλλος χρόνος, τουλάχιστον ενός μήνα, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και να ισορροπήσει η αγορά.

Κατόπιν των ανωτέρω, καλείσθε να απαντήσετε στο παρακάτω ερώτημα:

– Σκοπεύετε άμεσα να λάβετε έκτακτη νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δύσκολη θέση από πλευράς ρευστότητας, χωρίς δική τους υπαιτιότητα αλλά λόγω της τραπεζικής αργίας, να μην μπαίνουν στον Τειρεσία λόγω ανεξόφλητων επιταγών για το διάστημα μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στις τραπεζικές συναλλαγές;»