Τουρκία: Tαυτοποιήθηκε ύποπτο πρόσωπο για την επίθεση στο Σουρούτς

advertisement

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε επίσημα πως ταυτοποιήθηκε «ύποπτο πρόσωπο» για την επίθεση στο Σουρούτς και «οι διασυνδέσεις του ερευνώνται», μιλώντας την Τρίτη από την πόλη που έγινε το μακελειό.

 

Δεν δόθηκαν ακόμη περισσότερες διευκρινίσεις, αλλά ο πρωθυπουργός ανέφερε πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να υπάρχει σχέση με την τζιχαντιστική ISIS.

 

Προηγούμενες αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενες πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας, μιλούσαν για μία 18χρονη βομβίστρια αυτοκτονίας.

 

H επίθεση αυτοκτονίας στο Σουρούτς, με απολογισμός τουλάχιστον 32 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες, έχει βυθίσει την χώρα στο πένθος αλλά και την αγανάκτηση: Ο στόχος ήταν ομάδα νεαρών ακτιβιστών που σκόπευαν να στείλουν αποστολή στο κοντινό Κομπάνι -μόλις δέκα χιλιόμετρα από την τουρκική πόλη- για την ανοικοδόμησή του.

 

Ιδιαίτερα αισθητή είναι η οργή των Κούρδων απέναντι στην κυβέρνηση: Το ΡΚΚ επανέλαβε τις κατηγορίες σε βάρος του κυβερνώντος ΑΚΡ πως η Άγκυρα έχει κάνει τα «στραβά μάτια» απέναντι στους τζιχαντιστές.

 

Ο Νταβούτογλου απάντησε από το Σουρούτς λέγοντας πως «η Τουρκία και οι κυβερνήσεις του ΑΚΡ δεν είχαν ποτέ άμεσες ή έμμεσες σχέσεις με καμία τρομοκρατική ομάδα και δεν έχουν δείξει ποτέ ανοχή».