Πετάς πέτρες; Είσαι τρομοκράτης!

advertisement

Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που προβλέπει πλέον ποινές φυλάκισης έως 20 χρόνια σε όσους πετούν πέτρες κατά αυτοκινήτων, χωρίς οι εισαγγελικές αρχές να είναι στο εξής υποχρεωμένες να αποδείξουν ότι οι δράστες είχαν στόχο να προκαλέσουν ζημιά στα οχήματα ή τους επιβάτες τους. Ο νέος νόμος διευκολύνει επίσης και τις καταδίκες όσων συλλαμβάνονται να πετούν πέτρες κατά περιπολικών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αγελέτ Σακέντ, του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Εστία, που κατέθεσε το σχετικό νομοσχέδιο, ήταν πανευτυχής: «Σήμερα αποδίδεται δικαιοσύνη», είπε. «Επί χρόνια οι τρομοκράτες ξέφευγαν της τιμωρίας και των ευθυνών τους. Η ανοχή προς τους τρομοκράτες τελειώνει σήμερα. Όποιος πετάει πέτρες είναι τρομοκράτης και μόνο η σωστή τιμωρία μπορεί να τον αποτρέψει».

Ο νόμος πέρασε με ψήφους 69 έναντι 17, έχοντας τη στήριξη και βουλευτών της αντιπολίτευσης, θα ισχύσει σε μια περιοχή εντός της Πράσινης Γραμμής που περιλαμβάνει την Ανατολική Ιερουσαλήμ αλλά όχι και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και θα αφορά όσους εκσφενδονίζουν πέτρες εναντίον ενός οχήματος, με πρόθεση να προκαλέσουν σωματική βλάβη. εάν η πρόθεση δεν μπορεί να αποδεχθεί η ποινή περιορίζεται σε 10ετή κάθειρξη.

Μέχρι τώρα οι εισαγγελείς σε τέτοιες περιπτώσεις ζητούσαν συνήθως ποινές όχι πάνω από τρία χρόνια, όταν το αδίκημα δεν έχει ως αποτέλεσμα σοβαρό τραυματισμό.

Στη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου έγινε σαφές ότι η τρέχουσα νομοθεσία περιορίζει τη δυνατότητα της αστυνομίας και του δικαστηρίου να τιμωρήσουν τους δράστες, αφού προέβλεπε ότι θα πρέπει να αποδειχθεί η κακή πρόθεση του δράστη και εάν- όπως γίνεται τις περισσότερες φορές- αυτοί που πετρούν πέτρες βρίσκονται ανάμεσα σε πλήθος διαδηλωτών, είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι σκόπευαν σκόπιμα να προκαλέσουν κακό σε ανθρώπους ή οχήματα.

Ο πετροπόλεμος έχει γίνει σύμβολο της αντίστασης των Παλαιστινίων από την εποχή της πρώτης παλαιστινιακής εξέγερσης (Ιντιφάντα) εναντίον της ισραηλινής κατοχής στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο Καντούρα Φάρες, επικεφαλής του Συλλόγου Παλαιστινίων Κρατουμένων, μίας οργάνωσης που αναλαμβάνει την υπεράσπιση Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, χαρακτήρισε τον νέο νόμο «ρατσιστικό».

«Ο νόμος είναι απαίσιος», δήλωσε, «και αντιβαίνει στον βασικό κανόνα ότι η ποινή πρέπει να αντιστοιχεί στο αδίκημα».

Το Ισραήλ καταθέτει 1.000 μηνύσεις τον χρόνο για εκτόξευση πετρών, σύμφωνα με την ισραηλινή Κνεσέτ.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο αριθμό εκκλήσεων να αναλάβει δράση μετά τις παλαιστινιακές διαδηλώσεις το 2014 εναντίον του πολέμου στη Γάζα και την επίθεση εναντίον ενός έφηβου Παλαιστίνιου που Ισραηλινοί έκαψαν ζωντανό σε αντίποινα για τη δολοφονία τριών έφηβων Ισραηλινών από Παλαιστίνιους μαχητές.