Μεγάλη πτώση στα έσοδα το α’ τρίμηνο δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

advertisement

Μειωμένα κατά πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Οι εισροές στα δημόσια ταμεία τους πρώτους τρεις μήνες του έτους διαμορφώθηκαν στα 16,8 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 17,9 δισεκ. ευρώ που εισπράχθηκαν στις αρχές της περσινής χρονιάς.

Πάνω από τα μισά έσοδα προήλθαν από διάφορους φόρους στην παραγωγή, το εισόδημα και την περιουσία, ενώ ακόμα 5,7 δισεκ. ευρώ προήλθαν από τις κοινωνικές εισφορές των ασφαλισμένων.

Αντίθετα, αυξημένες κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ είναι οι δημόσιες δαπάνες, με το μεγαλύτερο μέρος των εκροών να κατευθύνεται σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές (9,3 δισεκ. ευρώ), αλλά και σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων (5,2 δισεκ. ευρώ).

Η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα και στοιχεία για το δημόσιο χρέος, το οποίο στα τέλη Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 301,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, πάνω από 230 δισεκ. ευρώ οφείλεται σε δάνεια – που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων στήριξης – ενώ μόλις 70,2 δισεκ. είναι σε ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια.

Το χρέος είναι σε συντριπτικό βαθμό μακροπρόθεσμο.