“Καυτός” Αύγουστος: Διαπραγματεύσεις με την Τρόικα με καταληκτική ημερομηνία

advertisement

Αμέσως μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων, θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, με καταληκτική ημερομηνία την 20η Αυγούστου, σύμφωνα με δήλωση που έκανε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Στα προαπαιτούμενα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τους αγρότες.

Όπως ειδικότερα ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «σύμφωνα με την Απόφαση της Συνόδου των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης της 12.7.2015 και η οποία κυρώθηκε στη Βουλή και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Ν.4334 ΦΕΚ 80), τα προαπαιτούμενα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα μας προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι:

Α) Oι αλλαγές στον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό, η διασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων της Συνθήκης για την Σταθερότητα ,τον Συντονισμό και την Διακυβέρνηση στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Mε εξαίρεση το συνταξιοδοτικό, η ψήφιση του οποίου, κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς μετατέθηκε για αργότερα, τα μέτρα αυτά ψηφίστηκαν από τη Βουλή στις 15 Ιουλίου.

Β) Η υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η μεταφορά της οδηγίας για την στήριξη και την εξυγίανση των Τραπεζών. Τα μέτρα αυτά θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή στις 22 Ιουλίου».

«Αμέσως μετά την ψήφιση των παραπάνω προαπαιτουμένων ,θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, με καταληκτική ημερομηνία την 20η Αυγούστου», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι κανένα από τα παραπάνω προαπαιτούμενα δεν αφορά την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τους αγρότες. Συνεπώς η παραφιλολογία των τελευταίων ημερών για υποτιθέμενη ψήφιση τέτοιων μέτρων στις αρχές Αυγούστου, είναι εντελώς ανυπόστατη».

Συνάντηση Γεροβασίλη με Χριστοδουλίδη

Εθιμοτυπική συνάντηση είχαν σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη και ο Κύπριος ομόλογός της, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κατά τον διάλογο που είχαν πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντηση τους, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ένα σημαντικό μέρος της επιτυχίας της κυβέρνησης οφείλεται και στη δουλειά της κυβερνητικής εκπροσώπου, με την κ. Γεροβασίλη να τονίζει ότι: “Παλεύουμε πολύ, οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, η συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη και κυρίως είναι δύσκολα τα προβλήματα που έχουμε μπροστά. Με επιλογές που δεν ήταν στις προθέσεις μας, αλλά υποχρεωθήκαμε να τις κάνουμε”. Τόνισε ακόμη ότι “είναι μεγάλο το στοίχημα προκειμένου να δώσουμε χώρο, χρόνο, στην κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να αντισταθμίσει, τα μέτρα”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι “όλα θα πάνε καλά”, για να προσθέσει ότι βλέποντας πώς ο πρωθυπουργός χειρίστηκε την όλη κατάσταση στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, του δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξεί ότι θα πετύχει η δύσκολη αυτή προσπάθεια. “Εξάλλου ο ελληνισμός δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοιου είδους καταστάσεις αλλά είμαι σίγουρος για το θετικό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψιν τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός χειρίστηκε την κατάσταση πραγμάτων στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”, συμπλήρωσε.