Αναστολή πλειστηριασμών υπόσχεται τώρα το Μαξίμου

advertisement

Υλοποίηση μετά από πέντε μήνες, αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και υποσχετική για βελτιώσεις και τροποποιήσεις δίνει η κυβέρνηση για την εφαρμογή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με στόχο να «μαζέψει» τις διαφωνίες.

Το σχέδιο των αντισταθμιστικών μέτρων με υποσχετική για βελτιώσεις και τροποποιήσεις θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει τις διαρροές από το μπλοκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης.

Σε ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου γνωστοποιείται ότι στην αυριανή ψηφοφορία θα ψηφιστεί ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που θα ισχύσει από 1/1/2016 και μέχρι τότε εκφράζεται ηπρόθεση της κυβέρνησης, ως αντισταθμιστικό μέτρο, να ψηφίσει διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Παράλληλα για να αποφευχθεί η άμεση εφαρμογή της αλλαγής στην ιεράρχηση των πιστωτών που θα μπορούν να λάβουν χρήματα από τις επιχειρήσεις υπό εκκαθάριση θέτοντας ως πρώτες τις τράπεζες έναντι των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων που ισχύει μέχρι σήμερα, ξεκαθαρίζεται ότι «η εκκαθάριση των επιχειρήσεων που έχουν ήδη πτωχεύσει, θα γίνει με τον ισχύοντα νόμο».

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση δίνει…υποσχετική για να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να πετύχει αλλαγές και βελτιώσεις μέχρι την 1/1/2016 απευθυνόμενη κυρίως στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εξέφραζαν ενστάσεις για την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης.

Ανακοινώνεται επίσης ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί αύριο με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να κλειδώσει η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τους πλειστηριασμούς μέχρι τα τέλη του έτους.

 

Αναλυτικά το σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου έχει ως εξής:

«Την Τετάρτη 22/07/2015 θα συζητηθεί στην Βουλή ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας.

Η υιοθέτηση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι ένα από τα προαπαιτούμενα στα οποία δεσμεύεται η χώρα μας, με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.

Σχετικά με το επίδικο ζήτημα των πλειστηριασμών σημειώνονται τα εξής:

Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2016.

Έως τότε θα έχει ψηφιστεί από την Βουλή διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Η εκκαθάριση των επιχειρήσεων που έχουν ήδη πτωχεύσει, θα γίνει με τον ισχύοντα νόμο

Μέχρι την έναρξη ισχύος του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ή κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για βελτιώσεις και τροποποιήσεις.

Ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, έχει εκδώσει και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών η οποία δεσμεύεται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα τηρήσει τα προβλεπόμενα από την υφιστάμενη νομοθεσία.

Με το προεδρείο της ΕΕΤ θα συναντηθεί αύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».