Γιγαντιαία στρατιωτική άσκηση με πολυεθνική συμμετοχή διεξάγει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

advertisement

Το ΝΑΤΟ έχει συγκεντρώσει 1.800 στρατιώτες από 18 χώρες, στη μεγαλύτερη άσκηση που έχει διεξαχθεί ποτέ επί ουκρανικού εδάφους. Η Μόσχα από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει ότι αυτά τα παιχνίδια πολέμου ίσως υπονομεύσουν τις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης στην Ανατολική Ουκρανία.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις, υπό την αρχηγία των ΗΠΑ, που περιλαμβάνουν και συνδυασμό των ετήσιων ασκήσεων Saber Guardian και Rapid Trident, ξεκίνησαν χθες κοντά στην πόλη του Λβοβ στη Δυτική Ουκρανία και έχει προγραμματιστεί να συνεχιστούν μέχρι το τέλος Ιουλίου.

«Πολυεθνικές ασκήσεις διεξάγονται στην Ουκρανία από το 1995, ωστόσο μπορεί να πει κανείς ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση στη χώρα μέχρι σήμερα» τόνισε ο Ντον Ρεν, ειδικός σε θέματα Δημόσιων Υποθέσεων για τον Στρατό των ΗΠΑ στην Ευρώπη, όπως δημοσιεύει το «Newsweek».

Εκτός από την Ουκρανία και τις ΗΠΑ, στη στρατιωτική άσκηση συμμετέχουν στρατεύματα από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Τουρκία, τον Καναδά, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, καθώς και τα μη μέλη του ΝΑΤΟ Σερβία, Μολδαβία, Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν.

Τα διεθνή στρατεύματα θα συμμετάσχουν σε ασκήσεις εκκένωσης μετά από ατύχημα και πρώτων βοηθειών, αντίδρασης σε ενέδρα, εκπαίδευσης στην αναγνώριση εκρηκτικών συσκευών και προσομοίωσης πολεμικών επιχειρήσεων, διευκρίνισε ο Ρεν.

«Δεν έχει να κάνει με την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Αυτή η άσκηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό. Οι χώρες είχαν ενημερωθεί για τη διεξαγωγή της και δεν μπορούμε να τη συνδέσουμε ευθέως με την κατάσταση που επικρατεί εκεί» τόνισε ο Ρεν.