(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ:«’Εκλεψε την παράσταση» ο ΦΩΚΑΕΥΣ στη Σύρο!

advertisement

 

 

 

 

 

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΟ «11Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΓΑΙΟΥ».

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη συμμετοχή της Βυζαντινής –Παραδοσιακής χορωδίας των Πατρών ¨ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, που πραγματοποιείται στη Σύρο από τις 12 έως τις 24 Ιουλίου 2015. Ο Βυζαντινός χορός, που αποτέλεσε τον επίσημο, Πανελλαδικό εκπρόσωπο  της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών στο διεθνές μουσικό φεστιβάλ, προβάλλοντας παράλληλα και την  Ελληνορθόδοξη Βυζαντινή μουσική μας παράδοση, είναι η  πρώτη Βυζαντινή χορωδία, Πατριαρχικού ύφους, που έχει ποτέ συμμετάσχει  στις μουσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αιγαίου, στα 11 χρόνια λειτουργίας του.

Η Βυζαντινή χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» έλαβε  μέρος στην εκδήλωση  που  πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015 και ώρα 6.00μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Ερμουπόλεως Σύρου, με τίτλο «Συναυλία στο Ηλιοβασίλεμα» – Θρησκευτική Χορωδιακή Μουσική “A CAPELLA”, μαζί με άλλες 4 χορωδίες από τις Η.Π.Α. Το μουσικό πρόγραμμα ξεκίνησε  με όλες τις αμερικανικές χορωδίες από την Νεμπράσκα και το Νιου Τζέρσεϊ να τραγουδούν μαζί, ενώ στη συνέχεια κάθε μία παρουσίασε το πρόγραμμά της με θρησκευτικούς ύμνους Προτεσταντικής κυρίως εκκλησιαστικής προέλευσης, χωρίς να λείπουν σπιρίτσουαλς, γκόσπελ και ινδιάνικα μελωδήματα. Ο συγχρονισμός και η μουσική εκτέλεση των ύμνων ήταν αξιοπρόσεκτη και εξαιρετική, ακόμη και από την τελευταία, παιδική χορωδία, που έκλεισε το κοντσέρτο των ξένων χορωδιών.

Κατόπιν, ο 30μελής Βυζαντινός χορός του ΦΩΚΑΕΩΣ,  παρουσίασε επιλεγμένους ύμνους όλου του ενιαυτού, υπό την διεύθυνση του χοράρχου του, Πρωτοψάλτου κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου. Με πρώτο ύμνο το κατανυκτικό εσπέριο «Φως ιλαρόν» σε μοναδική απόδοση, ακολούθησε η ανεπανάληπτη εκτέλεση του πασίγνωστου κοντακίου  «Τη Υπερμάχω» και το πρώτο μέρος του μουσικού προγράμματος ολοκληρώθηκε με τους Ειρμούς του Κανόνος, ένα μουσικό ρεσιτάλ τελειότητας, στην απόδοση της Βυζαντινής Οκτωήχου, με συνοδό υπέροχο κράτημα(τεριρέμ). Η μουσική πανδαισία ολοκληρώθηκε με τον 135ο ψαλμό, την Δοξολογία του Χουρμουζίου και κορυφώθηκε στην συγκινητική εκτέλεση των ύμνων της Αγίας Αναφοράς «Σε υμνούμεν» και ¨Άξιον εστίν». Το ατέρμονο χειροκρότημα του πολυπληθούς κοινού που κατέκλυσε τον ναό και τα επαινετικά σχόλια των παρευρισκομένων ήταν η καλύτερη δικαίωση για τα μέλη του χορού, πού έκλεψε την μουσική παράσταση.

Η χορωδία συμμετείχε  επίσης και έψαλλε υπέροχα στην Θεία Λειτουργία, που πραγματοποιήθηκε  στον ίδιο ναό την Κυριακή το πρωί, στις 19 Ιουλίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου κ.κ. Δωροθέου Β΄. Μετά το πέρας της ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον χοράρχη και τα μέλη του χορού και ευχαρίστησε τον πρόεδρό του για τη θαυμάσια ψαλμωδία της χορωδίας που συγκίνησε το εκκλησίασμα. Ακολούθησε κέρασμα στο πνευματικό κέντρο του ναού, ανταλλαγή δώρων και αναμνηστικές φωτογραφίες.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ –ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»

π. Χαράλαμπος Σταματόπουλος

π. Βασίλειος Πατσός

Αθανασόπουλος Σωτήριος

Ανδριανόπουλος Σπυρίδων

Βέργος Γεώργιος

Γεωργόπουλος Γεώργιος

Γκουρβέλος Σπυρίδων

Δροσόπουλος Δημήτριος

Θεοδωρόπουλος Γεώργιος

Κατσαρέλης Νικόλαος

Κυριακόπουλος Θεόδωρος

Κωνσταντακόπουλος Διονύσιος

Λαμπρόπουλος Αλέξανδρος

Λαμπρόπουλος Γεώργιος

Μακρυπούλιας Ιωάννης

Μαντέλης Γεώργιος

Μασσαράς Δημήτριος

Μπιλιανός Θεόδωρος

Ντεμίρης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Γρηγόριος

Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος

Πάτσης Θεόδωρος

Σταματόπουλος Δημήτριος

Σταυρόπουλος Γεώργιος

Στεφανόπουλος Κωνσταντίνος

Φουντάς Δημήτριος

Φράγκος Νικόλαος

Τον Βυζαντινό χορό διευθύνει ο Μουσικοδιδάσκαλος και Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών κ. Χαράλαμπος Θεοτοκάτος.