Reuters: O Τσίπρας κόστισε δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα

advertisement

«Αλέξης Τσίπρας: Ο άνθρωπος που κόστισε δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος του Reuters, το οποίο περιγράφει βήμα προς βήμα τη στρατηγική που ακολούθησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στον δρόμο προς την επίτευξη συμφωνίας.

Παράλληλα, το άρθρο επισημαίνει τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα μέλη του στενού του κύκλου, κατά τη διαδικασία λήψης σημαντικών αποφάσεων.

«Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσε να πάρει μια απόφαση. Στις 13 Ιουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι ηγέτες της Ευρώπης προσπάθησαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ενώ όλοι είχαν μπροστά τους το κείμενο της συμφωνίας και η Μέρκελ, ο Ολάντ και ο Τουσκ ήταν ικανοποιημένοι από τους όρους, ο Τσίπρας χρειάστηκε να εγκαταλείψει την αίθουσα για να ελέγξει τις λεπτομέρειες του σχεδίου με τους συνεργάτες του», προσθέτει η αρθρογράφος.

«Πέρασε μία ώρα, και ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε επιστέψει στο τραπέζι. Οι ξένοι ηγέτες μιλούσαν ανήσυχοι στα κινητά τους, ενώ η πρόεδρος της Λιθουανίας και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας αποχώρησαν αγανακτισμένοι», τονίζει η Ντίνα Κυριακίδου.

«Όταν, αργότερα, επέστρεψε ο Έλληνας πρωθυπουργός, έγινε αυτό που φοβούνταν οι ξένοι ηγέτες. Τους είπε πως δεν μπορούσε να προχωρήσει δίχως την πλήρη υποστήριξη του κόμματός του. Έτσι, η διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.

Η αποτυχία εκείνης της διαπραγμάτευσης ενίσχυσε την αμφιβολία γύρω από την ικανότητα του Τσίπρα να ελέγξει το κόμμα του», τονίζει.

«Φίλοι και συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού σημειώνουν πως η ήρεμη συμπεριφορά του διαψεύδεται από τον τρόπο που αγωνίζεται να ισορροπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα και τη δική του αριστερή ιδεολογία», σημειώνει το Reuters.

«Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, ολοένα και περισσότερο απευθύνεται σε μια μικρή ομάδα συμβούλων που τον βοηθούν να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Η στρατηγική του ήταν να ξεκινήσει τις συνομιλίες με τους εταίρους με σκοπό να τους φέρει σε εκείνο το σημείο που θα έκαναν μια σειρά από παραχωρήσεις. Τελικά, όμως, ήταν εκείνος που έκανε πίσω», τονίζει το Reuters.

Εν συνεχεία, η υπογράφουσα τονίζει ότι ο Τσίπρας, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ παραδέχθηκε πως έκανε λάθη και πως λήφθηκαν κάποιες κακές αποφάσεις, αλλά ότι ποτέ δεν είπε ψέματα.

«Έχει κάνει άλματα στην πολιτική του ωρίμανση, αλλά οι αποφάσεις του είναι αποτέλεσμα των φόβων του. Ένας εξ αυτών είναι ότι θα γίνει ο πρωθυπουργός που οδήγησε την Ελλάδα έξω από το ευρώ. Φοβάται ότι θα διαλυθεί το κόμμα του, αλλά και όταν θα προδώσει την ιδεολογία του για την οποία έχει παλέψει από μικρός» αναφέρει πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, το πρακτορείο κάνει μία μικρή αναδρομή στην καριέρα του, από τα μικρά του χρόνια έως την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη αναφέρεται στο στενό κύκλο των συνεργατών του, στον Νίκο Παππά, στο Γιάνη Βαρουφάκη, στον Αλέκο Φλαμπουράρη τονίζοντας πως αυτή η ομάδα ξεκίνησε να συζητάει το θέμα του δημοψηφίσματος από τον περασμένο Απρίλιο, με στόχο να χρησιμοποιηθεί το αποτέλεσμα ως διαπραγματευτικό όπλο έναντι των δανειστών.

Άνθρωποι που ήταν κοντά στις συζητήσεις αναφέρουν πως δύο φορές ο Τσίπρας δέχθηκε τους όρους της συμφωνίας των δανειστών, αρκεί να του έδιναν τη δυνατότητα να συμβουλευτεί τον Παππά και τον Βαρουφάκη. Και τις δύο φορές επέστρεψε με ένα κατηγορηματικό «όχι».

«Τελικά πήγε στις Βρυξέλλες και ξεκίνησε μαραθώνιες συζητήσεις. Ήταν τόσο εξαντλημένος, που κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του πρότειναν να ξεκουραστεί λίγο και να συνεχίσει μετά. Εν τέλει υπέγραψε, αλλά στην Αθήνα το κόμμα του είχε χωριστεί στα δύο», καταλήγει το δημοσίευμα.