ΝΔ: Ισχυροποιείται το σενάριο παραμονής του Ευ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία

advertisement
Με το δόγμα «ουδείς μονιμότερος του προσωρινού» να κυριαρχεί στο εσωτερικό της ΝΔ ισχυροποιείται το σενάριο να παραμείνει στη θέση του προέδρου του κόμματος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανόν την επόμενη Παρασκευή να συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, εάν δεν υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, απόρροια της κρίσιμης δεύτερης ψηφοφορίας της Τετάρτης, όπου και αναμένεται να συζητηθεί το θέμα και να λήξει η εκκρεμότητα στο ζήτημα της ηγεσίας.

Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και προτιμά τις «καθαρές λύσεις», ενώ υπέρ της παραμονής του στο τιμόνι της ΝΔ, τουλάχιστον έως την προσεχή Άνοιξη, τάσσονται και οι δυο πρώην πρόεδροι του κόμματος, Κώστας Καραμανλής καιΑντώνης Σαμαράς.

Με δεδομένο ότι όλοι προεξοφλούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις το δίμηνο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου και είναι πολύ πιθανή η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες,ο κ. Μεϊμαράκης, όπως είχε προαναγγείλει το Βήμα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία, θα ζητήσει ή να λάβει πολιτική νομιμοποίηση και εξουσιοδότηση για να κινηθεί ο ίδιος το επόμενο διάστημα ή θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου αρχηγού, χωρίς ο ίδιος να συμμετέχει, πιθανότατα για την Κυριακή 2 ή 9 Αυγούστου.

Από το πρωί της Πέμπτης, και αφού έχει λήξει η ψηφοφορία για το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας κυβέρνησης πιστωτών, θα ανοίξει το κεφάλαιο ηγεσία για της ΝΔ και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση των δελφίνων και κυρίως τηςΝτόρας Μπακογιάννη.

Πάντως, στελέχη, όπως οι Ευριπίδης Στυλιανίδης και Νίκος Δένδιας είναι θετικοί στην παραμονή του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία έως την Άνοιξη του 2016, ενώ πιο επιφυλακτικοί εμφανίζονται εκτός από την κυρία Μπακογιάννη και η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να στείλει πολλά μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις με την πρώτη του συνέντευξη που θα παραχωρήσει στην ΕΡΤ και θα προβληθεί στις δέκα το βράδυ, ενώ ενδιαφέρον θα έχει και η σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου με διευρυμένη σύνθεση τόσο για τη στάση της ΝΔ επί της συμφωνίας στην ψηφοφορία της Τετάρτης όσο και για τα εσωκομματικά.

Το μεγάλο πρόβλημα της ΝΔ στην παρούσα χρονική περίοδο είναι η στάση των βουλευτών του κόμματος που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές, καθώς πολλοί εμφανίζονται αρνητικοί στην φορολόγηση των αγροτών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχει «ανοικτή γραμμή» ΝΔ και Μεγάρου Μαξίμου τις τελευταίες ώρες, καθώς ο φόβος να υπάρξουν πολλές απώλειες είναι πάρα πολύ μεγάλος, ενώ ήδη βουλευτές όπως ο Μάξιμος Χαρακόπουλος άφησε ανοικτό (σ.σ. στο Βήμα fm) να καταψηφίσει, εάν δεν γίνουν αλλαγές.

Η ΝΔ προτείνει να διατηρηθεί η διάκριση μεταξύ των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των υπολοίπων και εάν μείνει το 13,5% φόρος και χαμηλή προκαταβολή, τότε είναι δύσκολο να αρνηθεί τη στήριξη του νομοσχεδίου.

Στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού, θα γίνει σύσκεψη για το θέμα στις τέσσερις το απόγευμα, όπου παρουσία του τομεάρχη Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστου Σταϊκούρα, του Σταύρου Παπασταύρου (συμμετείχε επί δυόμιση χρόνια στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα) και της τομεάρχου Γεωργίας, Φωτεινής Αραμπατζή, αλλά και των τεσσάρων πρώην υπουργών Γεωργίας επί κυβερνήσεων Ν.Δ. (Μ., Χαρακόπουλου, Αλέξανδρου Κοντού, Ευάγγελου Μπασιάκου και Γιώργου Καρασμάνη) θα συζητηθούν τα ισοδύναμα που θα προτείνει το κόμμα στην κυβέρνηση.