Κρούγκμαν: Είτε τεράστια ελάφρυνση χρέους είτε Grexit – «Σοκ» που η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε plan B

advertisement

Την έκπληξή του για το γεγονός πως η η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε plan B για την περίπτωση που τα πράγματα στη διαπραγμάτευση δεν πήγαιναν όπως θα τα ήθελε, εξέφρασε ο Πολ Κρουγκμαν. Μιλώντας στο CNN, ο νομπελίστας οικονομολόγος προέβλεψε πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει μια «τεράστια ελάφρυνση χρέους» τότε ένα Grexit είναι πολύ πιθανό.

«Απίστευτο. Πίστευαν απλώς ότι μπορούσαν να διεκδικήσουν ευνοϊκότερους όρους. Οπότε σίγουρα αυτό είναι ένα σοκ» τόνισε ο Κρούγκμαν. Σημείωσε ότι η κατάσταση για την Ελλάδα είναι ούτως ή άλλων απελπιστική. «Μπορεί οι όροι οι οποίοι είχαν τεθεί αρχικά στην Αθήνα να μην ήταν εφικτοί, σίγουρα όμως ούτε οι νέοι μπορούν να λειτουργήσουν. Οπότε ίσως υπερεκτίμησα την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης» υποστήριξε ο Πολ Κρούγκμαν.

Αναφορικά με την πιθανότητα ενός Grexit τόνισε ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο οικονομολόγο όλα θα εξαρτηθούν από το αν τελικά θα υπάρξει η πολυπόθητη αναδιάρθρωση του χρέους.

«Είτε θα πάρουν στο τέλος αυτήν την τεράστια ελάφρυνση χρέους, την οποία δεν παίρνουν, είτε θα πρέπει να βγουν από το κοινό νόμισμα» εκτιμά, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ένα Grexit θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην ευρωζώνη και συνολικά στην Ευρώπη αλλά οι οικονομικές συνέπειες δεν θα είναι τόσο σοβαρές όσο η κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008.