Πώς οι Έλληνες διαπραγματεύονταν σαν τη… μέλισσα

advertisement

Με τη δύναμη που έχει το κεντρί μιας μέλισσας παρομοιάζει ένα στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, τις απειλές της Ελλάδας έναντι της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ της η Washington Post, εξηγώντας πως η αριστερή κυβέρνηση στην Αθήνα υπερεκτίμησε τις δυνατότητές της και τελικά έκλεισε, “δεν είχαμε πραγματικά ένα Plan B αν η Ελλάδα εξαναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ”.

Σύμφωνα με τον ίδιο διαπραγματευτή που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας: “Και τι θα μπορούσαμε πραγματικά να κάνουμε; Ίσως οι απειλές μας ήταν κάπως σαν τη μέλισσα. Τσιμπάς και προκαλείς λίγο πόνο σε κάποιον, αλλά στο τέλος πεθαίνεις“.

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται και αρκετές δηλώσεις νυν υπουργών για να δώσει ένα κλίμα για τη νοοτροπία που επικρατεί στην κυβέρνηση.

“Πιστεύαμε ότι θα αλλάζαμε την Ευρώπη”

“Ήταν μια τακτική υποχώρηση για να αποφύγουμε τον ξαφνικό θάνατο της οικονομίας. Είχαμε την πεποίθηση ότι θα αλλάζαμε την Ευρώπη. Ακόμη πιστεύω ότι μπορούμε. Απλώς πιστεύαμε ότι θα είναι ευκολότερο από ότι αποδείχτηκε”, επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης τονίζει ότι “δεν πρόκειται για συμφωνία, αλλά για τιμωρία”. Ο νέος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αρθρογράφος της “Αυγής” Γ. Κυρίτσης περιγράφει μια μάχη μεταξύ Δαυΐδ και Γολιάθ, κάτι που εμπνέει και τον τίτλο του δημοσιεύματος.

Ένα από τα στοιχεία που εντυπωσιάζουν το συντάκτη ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαπραγματεύονται είναι μαρξιστές και ότι η ευρωπαϊκή πλευρά δεν είχε συνηθίσει να ακούει μια ρητορική που πέθανε το 1991 με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. “Οι Ευρωπαίοι νόμιζαν πως έχουν να κάνουν με νορμάλ πολιτικούς που θα έκαναν στροφή μετά τις εκλογές. Όμως οι τύποι αυτοί είναι σκληροπυρηνικοί”, αναφέρει ένας πρώην έλληνας διαπραγματευτής.