Ντρομπρόβσκις: Αλληλεγγύη μόνο με μεταρρυθμίσεις

advertisement

Θα δείξουμε αλληλεγγύη μόνο όταν η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, ξεκαθαρίζει ο Επίτροπος Β. Ντομπρόβσκις, λέγοντας το Grexit δεν είναι στην ημερήσια διάταξη.

 

“Το Grexit δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και η Ελλάδα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να κάνει μεταρρυθμίσεις”.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Κομισιόν διά του αρμόδιου Επιτρόπου Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild αναφέρει: “Στις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων εβδομάδων όλα τα κράτη μέλη έδειξαν ότι δε θέλουν το σενάριο του Grexit. Όμως μπορούμε να δείξουμε αλληλεγγύη μόνο όταν η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, ακολουθεί μια στρατηγική για εντατικές μεταρρυθμίσεις και αυτές που νομοθετεί, να τις εφαρμόζει”.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, “εμείς υπολογίζουμε ότι η Ελλάδα θα κάνει όλα τα σχετικά. Ελλάδα και Ευρώπη χρειάζονται σταθερότητα και εμπιστοσύνη και αυτό είναι καλύτερα να γίνει μέσα σε μια νομισματική Ένωση. Μόνο αν επανέλθουν η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη, μπορεί η Ελλάδα να αναπτυχθεί και πάλι, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να προστατευτούν οι αδύναμοι”.

“Δραματική επιδείνωση”

Απαντώντας σε ερώτηση για την μέχρι σήμερα στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ο Επίτροπος τονίζει ότι “οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις έβλαψαν την οικονομία και οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών. Όλα αυτά ανεβάζουν το κόστος στα ύψη. Μόλις σε μερικούς μήνες, η Ελλάδα βυθίστηκε εκ νέου στην ύφεση, το τραπεζικό σύστημα σχεδόν κατέρρευσε και το κράτος άφησε απλήρωτους αρκετούς λογαριασμούς”.

Ο κ. Ντομπρόβσκις προχώρησε σε σύγκριση της σημερινής κατάστασης με αυτή στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, όπου “η οικονομία αναπτυσσόταν και πάλι, είχαν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας και η χώρα ήθελε να επιστρέψει στις αγορές. Η κατάσταση χειροτέρεψε δραματικά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επομένως δεν είναι προς έκπληξη το γεγονός ότι τώρα χρειάζονται περισσότερα χρήματα”.