ΠΑΤΡΑ:Λίγα μαγαζιά άνοιξαν Κυριακάτικα…κι σ’ αυτά “νέκρα”-ΑΠΕΡΓΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ-ΑΔΕΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ

advertisement

 

 

 

 

Μια κανονική Κυριακή θύμιζε το πρωί η Πάτρα, παρότι τα καταστήματα ήσαν ανοιχτά. Μέσα ιουλίου, με τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού στο αποκορύφωμά του και τις πολιτικές εξελίξεις να τρέχουν, αυτό που επικράτησε ήταν …”νέκρα” ,αν και στην αγορά λίγα ήσαν τα μαγαζιά που λειτούργησαν.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας εξάλλου πραγματοποίησε 24ωρη απεργία και μικρή συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν : Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο με αγώνες κέρδισαν την Κυριακή – Αργία πριν από 105 χρόνια και με αγώνες την κράτησαν μέχρι το 2013 όπου η τότε Κυβέρνηση, σε μια νύχτα, με τον αντεργατικό νόμο 4177 την κατάργησε και πάλι με αγώνες θα την επαναφέρουμε.

Δυστυχώς για εμάς η Κυβέρνηση, υποκύπτοντας πλήρως στα εκβιαστικά τελεσίγραφα περί άτακτης χρεοκοπίας και αποδεχόμενοι τις απαιτήσεις των δανειστών – τοκογλύφων, προχωρά στην εφαρμογή ενός νέου, ακόμα πιο καταστροφικού μνημονίου,  που θα επιταχύνει την ύφεση, την ανεργία, τη φτώχια και την εξαθλίωση.

Μέσα στον μακρύ κατάλογο των σκληρών αντεργατικών – αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων που αποδέχτηκε η Κυβέρνηση και καλείται να εφαρμόσει, είναι τελικά – και μάλιστα υψηλά στην ατζέντα – και η απελευθέρωση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.

Το μέτρο αυτό ήδη έχει αποδειχτεί ως καταστροφικό για το κλάδο του εμπορίου και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Επιτάχυνε τα λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανακατένειμε το τζίρο σε όφελος των μεγάλων αλυσίδων, των malls και των εκπτωτικών χωριών, δημιούργησε και δημιουργεί συνθήκες κυριαρχίας των μεγάλων.

Διέλυσε και συνεχίζει να διαλύει τους μισθούς, τα ωράρια, τις εργασιακές σχέσεις και κάθε δικαίωμα των εργαζομένων στο Εμπόριο. Είναι απόλυτος παραλογισμός σε μια αγορά που διαλύεται, με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους απλήρωτους και εξουθενωμένους, οι εργοδότες να επιμένουν αυτοκτονικά στο άνοιγμα των καταστημάτων και να καλούν τους εργαζόμενους να δουλέψουν για μια ακόμα Κυριακή και μάλιστα τζάμπα.

Η Κυβέρνηση παρά τις δεσμεύσεις της, επέλεξε να δώσει και τις Κυριακές στους δανειστές. Εμείς επιλέγουμε να συνεχίσουμε αταλάντευτα και αποφασιστικά τον αγώνα μας για την κατοχύρωση της Κυριακής – Αργίας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και όλες τις καταναλωτικές ενώσεις να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας ως ένα πρώτο μήνυμα ενάντια και στο νέο μνημόνιο.