Όχι στην εισαγωγή «φέτας» από την Αμερική!

advertisement

«Η κατάργηση των γεωγραφικών ενδείξεων είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει την αθρόα εισαγωγή τυριών με την ονομασία «φέτα», που παράγονται στις ΗΠΑ, και τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την αυθεντική ελληνική φέτα (παράγονται από αγελαδινό και όχι αιγοπρόβειο γάλα) και ως συνεπακόλουθο αναμένεται η κατάρρευση όλου του κλάδου της ελληνικής κτηνοτροφίας». Τα παραπάνω αναφέρει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε επιστολή του προς την επίτροπο για θέματα Εμπορίου, Cecilia Malmstrom, με την οποία την καλεί να παρέμβει ώστε στην επικείμενη Εμπορική Συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ (TTIP) να μην καταργηθούν οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί σε προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Ο πρώην αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έστειλε ανάλογες επιστολές στον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Jean Claude Juncker, στον πρόεδρο της Ευρωβουλής κ. Martin Schulz, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Manfred Weber, στον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κ. Gianni Pittella, στον πρόεδρο των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων και Δημοκρατών κ. Guy Verhofstadt, στην επικεφαλής της Ενωτικής Αριστεράς κα Gabi Zimmer, στη συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων κα Rebecca Harms, στον επικεφαλής των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών κ. Syed Kamal, στον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου κ. Bernd Lange, στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) και των 27 χωρών που συμμετέχουν, καθώς και σε όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Στην επιστολή του ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Όπως είχα τη δυνατότητα να επισημάνω στη δημόσια παρέμβασή μου, κατά την πρόσφατη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC), στη Ρίγα της Λετονίας, σειρά αιτημάτων που έχουν τεθεί από την αμερικανική πλευρά στη διαδικασία της σύναψης της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης (TTIP) μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Ε.Ε.) και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Η.Π.Α.), εφόσον γίνουν αποδεχτά θα έχουν ανυπολόγιστα καταστροφικές συνέπειες για την αγροτική οικονομία των ευρωπαϊκών χωρών.

Θεωρώ ότι ανάμεσα σε αυτά τα ζητήματα που έχουν εγείρει οι ΗΠΑ, προεξέχουσα θέση έχει αυτό της κατάργησης των γεωγραφικών ενδείξεων σε Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Όπως γνωρίζετε, η γεωγραφική ένδειξη συνιστά έως και σήμερα ένα από τα σημαντικότερα κεκτημένα της Ένωσής μας, που εξασφαλίζει υψηλή ποιότητα πολυάριθμων προϊόντων, προστατεύει τους παραγωγούς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ενισχύει τις τοπικές και εθνικές οικονομίες.

Η αγωνία μας, τόσο του πολιτικού κόσμου όσο και κυρίως των ίδιων των παραγωγών, για το θέμα είναι πολύ μεγάλη. Κάθε αλλαγή στο ισχύον πλαίσιο θα πλήξει πλήθος ελληνικών προϊόντων. Η ζημιά θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη όσον αφορά στην παραδοσιακή ελληνική φέτα. Πρόκειται για τυρί που παρασκευάζεται στον ελλαδικό χώρο ανελλιπώς για τουλάχιστον τρεις χιλιάδες χρόνια, όπως αποδεικνύεται από τις σχετικές περιγραφές στην «Οδύσσεια» του Ομήρου. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα με την αιγοπροβατοτροφία δραστηριοποιούνται σήμερα περί τους 90 χιλιάδες κτηνοτρόφους, ενώ η φέτα συνιστά προϊόν με σημαντικό μερίδιο στις ελληνικές εξαγωγές, και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Λάβετε παρακαλώ υπ’ όψιν σας και τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία και την αδήριτη ανάγκη να ενισχυθεί η πραγματική παραγωγή και πρωτίστως η πρωτογενής, ώστε να καταφέρουμε να ξεφύγουμε επιτέλους από το φάσμα της ύφεσης και των ελλειμμάτων.

Είμαι βέβαιος ότι θα μεριμνήσετε προσωπικώς ώστε στην επικείμενη συμφωνία με τις ΗΠΑ να μην συμπεριληφθούν όροι, όπως η κατάργηση των γεωγραφικών προσδιορισμών από προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, και δεν θα υπάρξουν υποχωρήσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που θα επιφέρουν ανεπανόρθωτα πλήγματα στις οικονομίες των χωρών μας».

– See more at: http://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/22364-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%C2%AB%CF%86%CE%AD%CF%84%CE%B1%CF%82%C2%BB-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE.html#sthash.3byeFDYS.dpuf