Πέντε νεκροί από εντατικούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Ουκρανία

advertisement
Εκτός ελέγχου η κατάσταση για ακόμη μια φορά στην Ουκρανία, καθώς πραγματοποιήθηκαν βομβαρδισμοί μεταξύ του στρατού και των φιλορώσων ανταρτών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άμαχοι και ένας στρατιώτης

Ο ουκρανικός Στρατός και οι φιλορώσοι αντάρτες αντάλλαξαν κατηγορίες χθες για βομβαρδισμούς αστικών περιοχών, παρά την εκεχειρία, κάνοντας λόγο για 4 αμάχους νεκρούς και έναν στρατιώτη, ύστερα από μια εβδομάδα των πιο αιματηρών συγκρούσεων σε όλο το μήνα.

Οι αυτονομιστές ανέφεραν πως ένας άνδρας σκοτώθηκε από βομβαρδισμούς των ουκρανικών δυνάμεων στο κέντρο του Ντονέτσκ. Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερς ότι αντίκρισε το πτώμα ενός άνδρα σε ένα φλεγόμενο κτίριο, χωρίς να καταστεί σαφές αν ήταν το ίδιο άτομο.

“Η μεγάλη πλειονότητα των βομβαρδισμών και των ένοπλων επιθέσεων από τους αντάρτες πραγματοποιήθηκαν μέσα στην νύχτα ώστε να αποφύγουν να τραβήξουν την προσοχή των διεθνών παρατηρητών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρί Λισένκο.

Πρόσθεσε πως οι αυτονομιστές επικέντρωσαν τις επιθέσεις τους σε αστικές περιοχές βορειοδυτικά της πόλης του Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τους αντάρτες, και πως ένας στρατιώτης, μια γυναίκα, η εγγονή της και ένας 49χρονος άνδρας σκοτώθηκαν.

Από την μεριά τους οι αντάρτες κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό για εντατικοποίηση των επιθέσεων του. Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Πρακτορείο Reuters ότι οι ήχοι από επιθέσεις πυροβολικού – από και προς την πόλη – ακούγονταν στο κέντρο του Ντονέτσκ το βράδυ του Σαββάτου.

Καμία από τις αναφερθείσες απώλειες δεν μπόρεσαν να διασταυρωθούν.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που επιθεωρεί την εκεχειρία, έχει αναφέρει πως καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει αποσύρει τον βαρύ οπλισμό της από το μέτωπο, όπως προέβλεπε η ειρηνευτική συνθήκη.

Την Παρασκευή ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ Ιβιτσα Ντάτσιτς περιέγραψε την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στα ανατολικά της χώρας και απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές να τηρήσουν την συμφωνία του Μινσκ, η οποία, όπως ανέφερε, είναι η μόνη ευκαιρία για την επίτευξη ειρήνης.

(Πηγή: ΑΠΕ)