Βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

advertisement

Σε θερμό κλίμα βρίσκεται τις τελευταίες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω και εξαιτίας της διαδικασίας ψήφισης των προαπαιτούμενων για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο μνημόνιο.

Οι βουλευτές που καταψήφισαν την πρώτη δέσμη μέτρων εμμένουν στην αρνητική τους στάση, ενώ κανένας εξ αυτών δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει την έδρα του. Ο Πρωθυπουργός παρότι δεν κάνει διαγραφές από το κόμμα, δεν έχει δώσει δείγματα για τις επόμενες κινήσεις του.

Λίγες ώρες πριν και λίγες αφού ολοκληρώθηκε και επισήμως ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος πέρασαν στην αντεπίθεση, εκφράζοντας σκληρή κριτική στις κυβερνητικές επιλογές και προσωπικές επιθέσεις στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η ψήφιση της συμφωνίας,έστω και με κυβερνητική μειοψηφία, ενώ παράλληλα στέλνει μηνύματα στους διαφωνούντες, με ισχυρότερο αυτό του ανασχηματισμού.

Οι διαφωνούντες, από την πλευρά τους, εμφανίζονται έτοιμοι να ζητήσουν άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις «μετά την κυβερνητική στροφή» και να μετρηθούν οι δυνάμεις τους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το εκρηκτικό κλίμα πυροδοτούν οι δηλώσεις των στελεχών, όπως αυτές του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να ψηφίσει νέο μνημόνιο και ότι στην περίπτωση που το εφαρμόσει «θα μετατραπεί σε μια νέα ΔΗΜΑΡ», αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του, ενώ σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, έκανε λόγο για «ξεπεσμένη αριστερά παντός καιρού» που «επιπλέει με διαλείμματα».

Η πρόεδρος της Βουλής σε ομιλία της το Σάββατο, τόνισε ότι το μνημόνιο αποτελεί «εργαλείο εξόντωσης δολοφονίας όχι μόνο της κοινωνίας αλλά και της Δημοκρατίας».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο BBC είπε ότι «το πρόγραμμα έχει ήδη αποτύχει», ενώ σε άλλη συνέντευξή του, σημειώνει ότι «ο Τσίπρας έπρεπε να παραχωρήσει την εξουσία».

Οι Κώστας Λαπαβίτσας και Στάθης Λεουτσάκος υπογραμμίζουν την ανάγκη επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.