Νέα επίθεση από την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α στην κυβέρνηση

advertisement

Με την νέα δανειακή σύμβαση της χώρας μας με τους Ευρωπαίους εταίρους ασχολήθηκε στην συνεδρίασή της η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ.
Η απόφαση που βγήκε στην ουσία μετατράπηκε σε ανακοίνωση-κόλαφος κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα στην ανακοίνωση χρησιμοποιούνται σκληροί χαρακτηρισμοί κατά της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ χαρακτηρίζει Κοινοβουλευτικό Πραξικόπημα το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει από την Βουλή τα προαπαιτούμενα του Νομοσχεδίου το οποίο αφορά την συμφωνία με τους δανειστές της.

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α με αφορμή πάντα το τρίτο μνημόνιο προαναγγέλλει νέες αντιδράσεις με την μορφή κινητοποιήσεων.

Ειδικότερα, η  απόφαση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αναφέρει τα εξής:

«Η συμφωνία που κατ’ αρχήν κατέληξε η κυβέρνηση με τους δανειστές αποτελεί μία πλήρη, εξευτελιστική παράδοση στις απαιτήσεις των τελευταίων. Ένα βαθιά αντιδραστικό και αντιλαϊκό νέο μνημόνιο, που προωθεί την μαζική κατάργηση των λίγων δικαιωμάτων που είχαν μείνει, τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» – αναδιαρθρώσεις, την πιο σκληρή εκμετάλλευση. Βάναυσα αντιασφαλιστικά μέτρα, φορολεηλασία χωρίς τέλος, διατήρηση και επέκταση της φτώχειας για την εργατική τάξη, συντριβή των μικρομεσαίων στρωμάτων και των αγροτών, μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των υποδομών και δικτύων, αντισυνδικαλιστικοί νόμοι, απελευθέρωση των κατασχέσεων και της πρώτης κατοικίας.

Η πρόβλεψη για το πέρασμα του συνόλου σχεδόν της δημόσιας περιουσίας στο νέο ΤΑΙΠΕΔ με την «εποπτεία» της τρόικας, η συμφωνία για επαναφορά της στην Αθήνα, η πρόβλεψη για ακύρωση –  επανεξέταση ήδη ψηφισμένων νόμων, η απαίτηση για προηγούμενη συμφωνία με την τρόικα κάθε νομοσχέδιου πριν καν βγει στην διαβούλευση, αναδεικνύουν ένα πελώριο θέμα δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας. Πρόκειται για σύγχρονη αποικιοκρατία από τους εκφραστές του κεφαλαίου, των δανειστών και της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.

Ήδη, τα πρώτα από τα προαπαιτούμενα πέρασαν πλέον από τη Βουλή, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, που σπεύδουν να διαμορφώσουν κλίμα «εθνικής ομοψυχίας» γύρω από τη μνημονιακή πολιτική.

Οι υποσχέσεις για «άνοιγμα της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους» και το «επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ» δεν αποτελούν παρά το αναγκαίο φύλο συκής για το πέρασμα του νέου μνημονίου. Εξ άλλου και στην περίπτωση που υπάρξουν αυτά δεν θα είναι παρά κίνητρα για το κεφάλαιο και τις δουλειές του. Για την εργατική τάξη και τον λαό φτώχια, μισθοί πείνας, εργοδοτική τρομοκρατία, κοινωνική καταστροφή.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχώρησε σε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.  Υπεξαίρεσε το μεγαλειώδες ΟΧΙ του ελληνικού λαού, μετατρέποντάς το σε μια συμφωνία ίδια αν όχι ακόμα χειρότερη από αυτή που καταψηφίστηκε πανηγυρικά. Κανένα επιχείρημα, καμιά δικαιολογία ότι ο κόσμος «δεν ήθελε την ρήξη» δεν ευσταθεί Ο λαός ψήφισε ΟΧΙ με τις τράπεζες  κλειστές και ο αντίπαλος επιστράτευσε κάθε όπλο του για να σπείρει το φόβο και να εκβιάσει ότι  το ΟΧΙ σημαίνει ρήξη και grexit. Ο λαός στάθηκε όρθιος και μίλησε. Είναι ντροπή για την κυβέρνηση να φορτώνει στον λαό τις επιλογές της.

Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά ούτε σαν «κυβέρνηση μειοψηφίας», ούτε σαν «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» με τις πλάτες των αστικών μνημονιακών κομμάτων. Η επιλογή της εφαρμογής του τρομακτικού αυτού μνημονίου στο «όνομα της αριστεράς» από μια κυβέρνηση εξαρτημένη από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ, αποτελεί καταστροφή για το λαό, αλλά και για την ίδια την αριστερά. H κυβέρνηση μειοψηφίας Τσίπρα δεν έχει ούτε τυπική ούτε ουσιαστική νομιμοποίηση να υπογράψει τη νέα συμφωνία και να φέρει προς ψήφιση τα επιπλέον «προαπαιτούμενα»

Μπορούμε να σταματήσουμε το νέο μνημόνιo!  Μετά το σαρωτικό ΟΧΙ, όλες οι δυνάμεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος και οι μαχόμενες δυνάμεις της αριστεράς μπορούν και πρέπει να υψώσουν το ανάστημά τους για να μην προχωρήσει η συμφωνία και σε κάθε περίπτωση να μην εφαρμοστεί. Αξιοποιώντας την εμπειρία   των αγώνων και της ριζοσπαστικοποίησης των προηγούμενων πέντε χρόνων αλλά και αυτών που σημειώθηκαν το τελευταίο πεντάμηνο. Η ώρα της ευθύνης έφτασε. Κάθε άμεση ή έμμεση στήριξη ή ανοχή στην συμφωνία, ρίχνει νερό στον μύλο του μαύρου μετώπου κεφαλαίου – ΕΕ- ΔΝΤ. Οι βλέψεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, της ελληνικής ολιγαρχίας και των ΜΜΕ, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛΛ θα εισπράξουν ένα νέο πιο βαθύ, πιο ταξικό, πιο συνειδητό ΟΧΙ της ρήξης, με απεργίες, διαδηλώσεις, μαζικό ξεσηκωμό!
Βασικοί στόχοι που παλεύουμε για το επόμενο διάστημα είναι:

-Να μην περάσει το νέο μνημόνιο ΕΕ – ΔΝΤ – κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το οποίο στηρίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι.
-Ρήξη τώρα με ΕΕ, ΔΝΤ και έξοδος από ευρώ και ΕΕ
-Στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους
-Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο
– Ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και κάθε κυβέρνησης που την υλοποιεί.

Αντικειμενικά στην ημερήσια διάταξη μπαίνει το ζήτημα μιας άλλης αριστεράς. Μεγάλα τμήματα του λαού κατανοούν ότι καμιά αλλαγή σε όφελος των εργαζόμενων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στην λυκοσυμμαχία της ΕΕ, ότι ΕΕ σημαίνει μνημόνια, φτώχια, επιτροπεία και χρειάζεται ρήξη – έξοδος από αυτήν.
Επιπλέον υπάρχει μαζική αποστοίχιση, προβληματισμοί και αναζητήσεις  σε μέλη, στελέχη και  οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ, λόγω της απαράδεκτης στάσης του στο δημοψήφισμα. Τα δύο κόμματα της ρεφορμιστικής αριστεράς βρέθηκαν ενάντια ή έξω από τις λαϊκές διαθέσεις.

Μοναδική διέξοδος για την χώρα μας είναι η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος και συνολικότερα της λαϊκής πάλης για να μην περάσουν τα αντιδραστικά μνημόνια. Παλεύουμε στα συνδικάτα μέσα στους εργαζόμενους και το λαό, απευθυνόμαστε σε κάθε μαχόμενη δύναμη της αριστεράς για νέες απεργίες και κινητοποιήσεις την ερχόμενη βδομάδα.

Προωθούμε την δράση μας για την συγκρότηση των λαϊκών επιτροπών για το «ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ».Υπάρχει σημαντική εμπειρία μέχρι τώρα, από πολλές περιοχές.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συμβάλλει σε κοινωνικοπολιτική πρωτοβουλία συνδικαλιστών,αγωνιστών του εργατικού κινήματος και της νεολαίας, διανοούμενων κλπ με για το «ΟΧΙ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ», με σκοπό την προώθηση ενωτικών διεργασιών μέσα στον κόσμο από την σκοπιά του αναγκαίου προγράμματος ρήξης και ανατροπής

Προωθούμε την πολιτική συσπείρωση των αντικαπιταλιστικών, αντιιμπεριαλιστικών, αντιΕΕ δυνάμεων και ρευμάτων, σε συνέχεια και των μέχρι τώρα πρωτοβουλιών . Επιδιώκουμε  να παρέμβουν από κοινού στις εξελίξεις με διακήρυξη τους, να πάρουν από κοινού πολιτικές πρωτοβουλίες, να πάρει μόνιμη μορφή ο συντονισμός τους.»