Σήμερα η εκταμίευση των 7,16 δισ. ευρώ

advertisement

Μετά το πράσινο φως του Εurogroup και του διοικητικού συμβουλίου του ΕSΜ, ξεκίνησαν επισήμως από χθες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Τη Δευτέρα αναμένεται να εκταμιευτούν 7,16 δισ. από τον EFSΜ κι έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει το ομόλογο ύψους 3,5 δισ. ευρώ της ΕΚΤ καθώς και τις δόσεις προς το ΔΝΤ που εκκρεμούν από τον Ιούνιο.

Kατά την τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ του ESM , όπου τα μέλη του είναι ουσιαστικά το Eurogroup, σημειώθηκε ότι οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, τόσο σε ότι αφορά την ψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, όσο και την έγκρισή της από τα υπόλοιπα Κοινοβούλια, κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Τι πληρώνεται με τα 7,16 δισ.

Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, «η ευθύνη να μην ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ομαλά είναι τελείως ελληνική», ενώ εξήγησε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτή τη φορά πρέπει να τελειώσουν σε μερικές εβδομάδες, καθώς το δάνειο-γέφυρα 7,16 δισ. επαρκεί για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έως τις 20 Αυγούστου, πριν λήξει το δεύτερο ομόλογο της ΕΚΤ, αξίας περίπου 3,2 δισ. ευρώ.

Από τα 7,16 δισ. τα 6,7 θα πάνε για τις πληρωμές της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος (472 εκατ. ευρώ). Τα υπόλοιπα χρήματα θα πάνε στον ειδικό λογαριασμό μαζί με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών που θα αποτελέσουν τις εγγυήσεις για τα κράτη-μέλη εκτός Ευρωζώνης.