Νέες δηλώσεις Γίανη Βαρουφάκη- “Το πρόγραμμα θα αποτύχει”

advertisement

Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα αποτύχουν, δηλώνει σε άλλη μία συνέντευξή του στο BBC ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας μάλιστα πως το πρόγραμμα «θα μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη καταστροφή μακροοικονομικής διαχείρισης που συντελέστηκε ποτέ».

 

 

«Το πρόγραμμα θα αποτύχει, ανεξαρτήτως του ποιος θα αναλάβει την εφαρμογή του. Έχει ήδη αποτύχει» σημειώνει.

 

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει ότι δεν είχε άλλη επιλογή, από το να υπογράψει τη συμφωνία. «Μας δόθηκε η εξής επιλογή: εκτέλεση ή συνθηκολόγηση. Και εκείνος αποφάσισε ότι η συνθηκολόγηση ήταν η καλύτερη στρατηγική» προσθέτει.

 

Παράλληλα, σε άρθρο του που δημοσιεύεται το Σάββατο στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξηγεί γιατί καταψήφισε στη Βουλή το πρώτο πακέτο με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

 

Ο κ. Βαρουφάλης σημειώνει μεταξύ άλλων:

 

«Στην πολιτική αποφάσισα να εισέλθω για έναν λόγο: για να σταθώ δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα στον αγώνα εναντίον της χρεοδουλοπαροικίας. Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας με τίμησε επιστρατεύοντάς με για έναν λόγο: μια πολύ συγκεκριμένη θεώρηση περί της κρίσης που βασίζεται στην απόρριψη του δόγματος Παπακωνσταντίνου, ότι δηλαδή μεταξύ της άτακτης χρεοκοπίας και του τοξικού δανεισμού, ο τοξικός δανεισμός είναι πάντα προτιμότερος.

 

» Πρόκειται για δόγμα που απέρριπτα ως πάγια απειλή που στόχο είχε την επιβολή, διά του πανικού, πολιτικών οι οποίες εγγυώνται τη μόνιμη χρεοκοπία και, εν τέλει, τη χρεοδουλοπαροικία. Την Τετάρτη το βράδυ, στη Βουλή, κλήθηκα να επιλέξω μεταξύ του (α) να ενστερνιστώ το εν λόγω δόγμα, υπερψηφίζοντας την κύρωση του κειμένου που πραξικοπηματικά και με απερίγραπτη βαναυσότητα επέβαλαν στον Αλέξη Τσίπρα οι «εταίροι» στο Euro Summit και (β) να πω «όχι» στον πρωθυπουργό μου».