ΑΧΑΪΑ:Σε επίπεδο συναγερμού “4” ο νομός για πυρκαγιές-ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΩΝ

advertisement

 

 

 

 

 

Σε επίπεδο πολύ υψηλής επικινδυνότητας κατατάσσεται η Αχαϊα και Ηλεία για σήμερα Σάββατο, στον χάρτη που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε ό,τι αφορά την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών.

 

 

Μάλιστα λόγω των καιρικών συνθηκών που προβλέπονται για την Κυριακή δεν αποκλείεται η επικινδυνότητα για το νομό να παραμείνει στο ίδιο επίπεδό ή να ανέβει ακόμα και σε επίπεδο συναγερμού.

 

Λόγω των ειδικών συνθηκών, πιο επικίνδυνη θεωρείται η Ηλεία. Για το λόγο αυτό ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος συγκάλεσε εκτάκτως Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του νομού, το βράδυ της Παρασκευής, με την συμμετοχή όλων των υπηρεσιακών παραγόντων και των επικεφαλής εθελοντικών ομάδων του νομού.

 

Σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα η Ηλεία

 

Ο κ. Γεωργιόπουλος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για σήμερα Παρασκευή που περιλαμβάνει ολόκληρη η περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και για το επόμενο 24ωρο κατατάσσεται σε κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου (κατηγορία 4). Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στα μέτρα πρόληψης που αφορούν τους πολίτες. Παράλληλα τόνισε πως λόγω του αυξημένου κινδύνου η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη προβεί σε όλες τις ενέργειες εκείνες που απαιτούνται από τις διαταγές της σχετικούς εγκυκλίου και το νόμο.

 

Έχει έρθει σε επαφή με όλους τους δήμους και τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να βρίσκονται και αυτές σε ετοιμότητα από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού και υλικών μέσων. Ο κ. Γεωργιόπουλος προκειμένου να συντονίσει τις υπηρεσίες ώστε να είναι έτοιμες να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής, συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής με το διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Κώστα Κυριακόπουλο, παρουσία του προϊσταμένου των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Ηλείας Μιχάλη Καλογερόπουλου και του υπευθύνου του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Αναγνωστόπουλου, παρουσία και του υποδιοικητή της Π.Υ. Πύργου Ηλία Μανιάτη. Αντάλλαξαν απόψεις και θα βρίσκονται σε συχνή επικοινωνία, ώστε ότι και αν συμβεί στον τομέα των πυρκαγιών να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά. Τέλος έγινε γνωστό πως τα οχήματα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πυρκαγιάς βρίσκονται σε ετοιμότητα σε πρόσφορο χώρο για να κινηθούν άμεσα όπου και όποτε παραστεί ανάγκη.

 

«Βόμβα» τα σκουπίδια στους δήμους Πύργου και Αρχαία Ολυμπίας

Η κατάσταση που επικρατεί κυρίως στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας, που βρίσκονται και σε δασικές ή αγροτοδασικές περιοχές, δεν πέρασε απαρατήρητη από το συντονισμό που γίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά πυρκαγιών. Ο κ. Γεωργιόπουλος είχε επικοινωνία με το δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, όπου τέθηκε το ζήτημα. «Είναι αλήθεια πως το πρόβλημα υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ως Περιφερειακή Ενότητα βοηθήσαμε όπως μπορούσαμε με την εξεύρεση ΧΥΤΑ» σχολίασε ο κ. Γεωργιόπουλος. Η πραγματικότητα όμως είναι ακόμα πιο τραγική καθώς υπάρχουν δεκάδες εστίες σκουπιδιών μέσα και έξω από τα χωριά που μπορεί να αποτελέσουν πηγή κινδύνου για τους οικισμούς και τους κατοίκους τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

 

Συμβουλές για την πρόληψη των πυρκαγιών

– Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος ή στην ύπαιθρο ή από το παράθυρο του αυτοκινήτου

– Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά

– Αποφεύγουμε τις υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες, εντός ή πλησίον των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα

– Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος ή σε δασικές εκτάσεις. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης

– Καθαρίζουμε και αποψιλώνουμε τις ιδιοκτησίες μας από ξηρά χόρτα, σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών

Σύμφωνα δε με την ισχύουσα νομοθεσία σας κάνουμε γνωστό ότι απαγορεύεται αυστηρά το άναμμα και η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας

 

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών στις δασικές περιοχές του ορεινού όγκου του όρου Φολόης, Λαμπείας, Μίνθης και Λάπιθα από (26/06/2015 μέχρι και 31/10/2015) και ώρες (από 21.00 μέχρι 06.00).

Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί δρόμοι, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών και οι εργαζόμενοι στην υλοτομία στα δάση του όρους Φολόης, Λαμπείας, Μίνθης και Λάπιθα, καθώς επίσης οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες.

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα (26/06/2015 μέχρι και 31/10/2015) και ώρες (από 21.00 μέχρι 06.00) στο Δάσος της Στροφυλιάς-Κουνουπελίου, στο Δάσος της Στροφυλιάς Ζαχάρως, στο Δάσος  Κατάκολου έως  Σκαφιδιά, στο δάσος Δρούβα Αρχ. Ολυμπίας, στο Δάσος Θινών, στο Δάσος  Επιταλίου – Αλφειούσας – Φράγμα Αλφειού, στο Δάσος  Ράχες – Ανεμοχώρι – Καλλίκωμο, στο δάσος Σμίλα, και Στρέφι (Δρόμος ΤΟΕΒ από Καρούτες – Στρέφι), στο Δάσος  Πλουτοχωρίου, στο Δάσος  Κρεστένων- Δάσος  Σεφερλή – Κ.Σαμικού –Κρουνοί, στο Δάσος  Καλυβάκια – Μπάμπες – Σκιλλουντία –Γρύλος, στο Δάσος Νέδα –Φιγαλεία, στο Δάσος  Θολό, στο Δάσος Μιράκα –Βασιλάκι – Νεμούτα – Φολόη – όρια Ν. Ηλείας, στο Δάσος Δήμου Κάστρου Κυλλήνης και Λουτρών Κυλλήνης (εγκαταστάσεις GRECOTEL), στο βουνό Κατακόλου και δάσος Σκαφιδιάς, στις δασικές περιοχές των ποταμών Νέδα, Αλφειού, Πηνειού και Ερυμάνθου. Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί δρόμοι, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες.

 

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα (26/06/2015 μέχρι και 31/10/2015) και ώρες (από 21.00 μέχρι 06.00) πέριξ των αρχαιολογικών χώρων της Αρχαίας Ολυμπίας και του Επικούρειου Απόλλωνα και των θρησκευτικών χώρων Μονή Αγ. Ελεούσα, Μονή Βλαχέρνας, Παναγία Εισοδιώτισσα Αγίου Ιωάννου, Ι. Μονή Σκαφιδιάς, Ι. Μονή Κρεμαστής Λανθίου, Ι. Μονή Αγίου Ιωάννου Πελοπίου, Ι. Μονή Άνω Δίβρης, Ι. Μονή Φραγκοπηδήματος Βουνάργου, Ι. Μονή Αναλήψεως, Ι. Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βουλιαγμένης, Ι. Μονή Προφήτη Ηλία, Ι. Μονή Σεπετού Αλιφείρας, Ι. Μονή Αγίας Παρασκευής Μακρισίων. Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί δρόμοι, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες.

 

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα 26/06/15 μέχρι και 31/10/15 και ώρες (από 21.00 μέχρι 06.00)  πέριξ και εντός των σκουπιδότοπων –  χωματερών και που είναι : Κρεστένων, Ανδρίτσαινας, Φολόης, Ζαχάρως, Λαμπείας, Βώλακος, Αλιφείρας, Πύργου (Αγκινάρα), Δροσελή Δ.Ε. Λεχαινών, Βουρλιά Τραγανού Δ.Ε. Ανδραβίδας, Κουγέικα Τ/Κ. Καπελέτου Δ.Ε. Βουπρασίας, Βυτινέικα Δ.Ε.  Κάστρου – Κυλλήνης, Μπαλί Θινών Δ.Ε. Βαρθολομιού, στην περιοχή Κονιδέικα του Δ.Ε. Αμαλιάδας και

– στο Τ/Κ Κόροιβος του Δ.Ε. Γαστούνης. Ενημερώνονται οι πολίτες ότι από 26/06/15 μέχρι και 31/10/15 υπάρχει ενδεχόμενο ελέγχου, από εξουσιοδοτημένα όργανα (Πυροσβεστική – Αστυνομία – Στρατός – Δασαρχείο) και γι’ αυτό παρακαλούμε για τη συνεργασία τους, ώστε η κοινή αντιπυρική προσπάθεια να έχει θετικό αποτέλεσμα.

 

ilialive.gr