ΠΑΤΡΑ:Μαθητής Λυκείου αρίστευσε…στη «Βουλή των Εφήβων»!

advertisement

 

 

 

 

 

«Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να  εξουδετερώσουν τη φθορά». Τα λόγια αυτά του Οδυσσέα Ελύτη βρίσκουν την απόλυτη δικαίωσή τους στο πρόσωπο τουΚωνσταντίνου Βιέννα. Ενός πατρινού μαθητή που αυτές τις μέρες, μέρες οδύνης και καταχνιάς για την πατρίδα μας, κάνει περήφανη την Πάτρα. Αριστούχος μαθητής του 5ου ΓΕΛ Πατρών, ο Κων/νος Βιέννας συνδυάζει το ποιητικό ταλέντο με την κοινωνική εποπτεία, την κριτική ματιά με την ιστορική συνείδηση και την νεανική αισθαντικότητα.

Έδωσε, λοιπόν, στη Βουλή των Εφήβων άλλο ένα έξοχο δείγμα της ποιητικής του φλέβας. Βραβεύτηκε για το ποίημά του με τίτλο «Εβένινος κύκνος», από την επιτροπή του λογοτεχνικού διαγωνισμού για μαθητές Λυκείου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Ιδρύματος της Βουλής «Βουλή των Εφήβων», Κ΄ Σύνοδος (2014-2015) ανάμεσα σε 227 μαθητές Λυκείου απ’ όλη την επικράτεια. Καίριοι και δραματικά επίκαιροι οι στίχοι του Κωνσταντίνου Βιέννα, πολύτιμο μέσο αυτογνωσίας για μια κοινωνία που φαίνεται πως έχασε δύο κατεξοχήν Ελληνικές αρετές: το μέτρο και τη λογική.

Εβένινος Κύκνος

Κόκκινα φύλλα επιπλέουν

στο Σαγγάριο,

περιμένοντας την άφιξή σου,

αγάπη μου.

Ιππήλατες άμαξες,

ματωμένα σπαθιά,

και τραυματίες πολέμου

σε προσμένουν,

σ’ ένα καντούνι ξεχασμένο

σε μια νύχτα σκοτεινή.

Κόκκινο το αίμα στην καρδιά σου,

κόκκινο το χρώμα στο μελάνι μου,

μα τα κόκκινα διαβρώνουν.

Χάσαμε το μέτρο, αγάπη μου

και μας τιμωρεί η θεά Τύχη.

Περιμένοντας το λυτρωτή

στο αμπάρι του πλοίου,

στ’ ανοιχτά της λογικής.

Κι αν έρθει η πνοή,

θα την ακούσουμε απ’ τα βράχια των σειρήνων.

Κι αν φύγει η Ζωή,

θα προσκυνάμε λείψανα κενά.

Ο βραβευμένος μαθητής αποτυπώνει με λίγα λόγια τη στιγμή της καταξίωσης: «Γράφω για να έρθω σε επαφή με τον εσωτερικό εαυτό μου. Γράφω για να αντέχω τις πιέσεις των καιρών. Η βράβευση είναι απλώς το αποτέλεσμα της προσπάθειας».

Κωνσταντίνος Βιέννας: «ποιητικός» λευκός κύκνος στην Πάτρα του 2015.