Οι ΗΠΑ προτίθενται να αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ

advertisement

Οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ κατά 1,5 δισ. δολάρια ετησίως προκειμένου να αμβλύνουν την ένταση που προέκυψε από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ. Ο Γραμματέας της Άμυνας Ας Κάρτερ αναμένεται να κάνει αυτή την προσφορά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Τελ Αβίβ την επόμενη βδομάδα.

Η προτεινόμενη αύξηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα επιπλέον σμήνος μαχητικών τζετς F-35, χρηματοδότηση για την έρευνα και την ανάπτυξη βληματικών αμυντικών συστημάτων και πυρομαχικά τα οποία θα αναπληρώσουν εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τους περσινούς βομβαρδισμούς της Γάζας, δήλωσαν ισραηλινές πηγές στην «Jerusalem Post».

Υπό την τρέχουσα συμφωνία το Ισραήλ λαμβάνει 3 δισ. δολάρια ετησίως, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιούνται για να αγοραστεί πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ, όπως μαχητικά τζετς  και βληματικά αμυντικά συστήματα. Ισραηλινοί και αμερικανοί αξιωαματούχοι έχουν συζητήσει να αυξηθεί το ποσόν αυτό της βοήθειας κάπου μεταξύ 4,2 και 4,5 δισ. δολάρια ετησίως, είπαν στη «New York Times» πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Η νέα συμφωνία θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ το 2018 και να κρατήσει μία δεκαετία. Ο Γραμματέας Κάρτερ αναμένεται να παρουσιάσει την προσφορά στον ισραηλινό ομόλογό του και καλό του φίλο Μοσέ Γιαλόν, αναφέρουν ισραηλινές πηγές.

Ο Νετανιάχου όμως φέρεται απρόθυμος να συζητήσει για αμερικανική βοήθεια «σε αυτή την περίσταση», καθώς αυτό θα σήμαινε έγκριση της συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε πέντε άλλες χώρες που επετεύχθη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορικό λάθος» και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα αρνηθεί να την επικυρώσει προτού τεθεί σε ισχύ.