Για κάλπες με Μεϊμαράκη ετοιμάζεται η Ν.Δ.

advertisement

Το σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο, αμέσως μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου, μοιάζει να κυριαρχεί στις ζυμώσεις των πολιτικών και δημοσιογραφικών κύκλων.

Το επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, χθες ο κ. Τσίπραςλέγοντας ότι θα συνεχίσει με κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι και την επίτευξη της συμφωνίας, το λένε, ανοιχτά, στελέχη τουΣΥΡΙΖΑ, το ψιθυρίζουν οι της Νέας Δημοκρατίας και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης και, προφανώς, μοιάζει και το πλέον λογικό: αφού ο κ. Τσίπρας περάσει το πακέτο των προαπαιτούμενων αλλά και την τελική δύσκολη συμφωνία για το νέο μνημόνιο, θα θελήσει να πάρει μία νέα καθαρή εντολή (ως φορέας μνημονίου πλέον) από τους πολίτες και να έχει μπροστά του μία καθαρή «τετραετία».

Αυτό το σενάριο, εάν βέβαια στις επόμενες ψηφοφορίες δεν αλλάξουν δραματικά τα πράγματα μέσω μίας κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, μοιάζει να βρίσκεται και στον πυρήνα των γαλάζιων σχεδίων.

Ήδη το κόμμα μπαίνει σε προεκλογική ετοιμότητα και χθες, υπό το Γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκο, συνεδρίασε το Διαγραμματειακό Συντονιστικό Όργανο με στόχο την κινητοποίηση και των νομαρχιακών οργανώσεων.

Η Συγγρού, αν και δεν έχουν εκλείψει (κάθε άλλο!) οι παράγοντες αστάθειας ούτε βέβαια υπάρχει εμπιστοσύνη ή βεβαιότητα για τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα, θεωρεί ότι περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό, λένε συνεργάτες του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, πως όταν ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι είναι υποχρεωμένος να φέρει στη Βουλή την τελική συμφωνία – μνημόνιο «τον Οκτώβριο», ο κ. Τσίπρας απάντησε άμεσα ότι αυτή θα έλθει πολύ νωρίτερα.

Το ερώτημα στο εσωτερικό του κόμματος είναι ποιoς θα ηγηθεί της ΝΔ στις κάλπες. Και εκεί οι περισσότεροι πλέον δίνουν την απάντηση ότι αυτός θα είναι ο μεταβατικός Πρόεδρος Ευ. Μεϊμαράκης. Έχοντας την εμπιστοσύνη τωνΚώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά αλλά και διατηρώντας διαύλους με όλα τα κορυφαία στελέχη και όλες τις πτέρυγες, ο κ. Μεϊμαράκης φαίνεται ότι έχει πετύχει – λόγω και της κρισιμότητας της συγκυρίας – να αποκαταστήσει μία σχετική ηρεμία στο κόμμα ενώ και οι παρεμβάσεις του στη Βουλή αντιμετωπίζονται θετικά από πολλά στελέχη.

Ανεξαρτήτως εάν ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης θα ζητήσει να υπάρξει πολιτική νομιμοποίηση στο πρόσωπό του προκειμένου να συνεχίσει, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι είναι πρακτικά αδύνατο να προκηρυχθούν εκλογές για την ηγεσία τις επόμενες λίγες ημέρες ενώ η εσωστρέφεια που θα έμπαινε το κόμμα, μέσα από μία τέτοια διαδικασία, θα ήταν οδυνηρή. Δεν αποκλείεται, δε, πριν ακόμη ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του για άνοιγμα της διαδικασίας, να υπάρξει και κίνηση στελεχών που θα ζητούν την παραμονή του.