ΠΑΤΡΑ:Και σήμερα οι δράσεις της “Εβδομάδας Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης”

advertisement

Με αιμοδοσία, συγκέντρωση φαρμάκων και τροφίμων, διανομή κουπονιών για δωρεάν εξετάσεις σακχαρώδους διαβήτη και χοληστερίνης, δωρεάν σπιρομετρήσεις  
ενημέρωση για  άσθμα, καρκίνο στομάχου, υπέρταση, καθώς και φιλανθρωπικούς αγώνες που διοργάνωσε η ΕΣΚΑ- Η συνεχίστηκε η σημερινή, τρίτη μέρα της Εβδομάδας Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης, που συνδιοργανώνουν για τρίτη συνεχή χρονιά η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και η INTERAMERICAN.

Η ανταπόκριση των πολιτών σε όλες τις δράσεις ήταν αξιοσημείωτη.

Δεκάδες συμπολίτες ενημερώθηκαν για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση διαφόρων ασθενειών, ενώ δεκάδες άλλοι υποβλήθηκαν σε δωρεάν έλεγχο της πνευμονικής τους λειτουργίας.

Η συγκεκριμένη δράση διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Παραρτήματος Πατρών της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Παράρτημα Πατρών της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας:

«Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου, συνδέεται κυρίως με το κάπνισμα και είναι υπεύθυνος για το 18%  των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως.

Η καπνιστική συνήθεια στην Ελλάδα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με αυξητικές τάσεις ανάμεσα στα δυο φύλα, ειδικά στους νέους.

Οι σύγχρονες στρατηγικές για τη μείωση της θνησιμότητας εστιάζονται πλέον στην πρόληψη και  στην πρώιμη διάγνωση. Έχουν ως στόχο την ενημέρωση του γενικού  πληθυσμού σε θέματα πρωτογενούς πρόληψης, η οποία εστιάζει κυρίως στη  μείωση της συχνότητας της νόσου μέσω αλλαγής συμπεριφοράς, με αποφυγή έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η διακοπή του καπνίσματος».

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω της Διεύθυνσης Δημοσίας Υγείας και τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Αχαΐας «ΑγκαλιάΖΩ», στο πλαίσιο προστασίας και προαγωγής της υγείας του γενικού πληθυσμού της Περιφέρειας,  ενημερωτική – επιστημονική ημερίδα με θέμα «Πρόληψη καρκίνου πνεύμονα και μελανώματος – ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προσυμπτωματικός έλεγχος».

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πνευμονολόγος και πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Παράρτημα Πάτρας) Αντώνης Χριστόπουλος και ο παθολόγος, ιατρός ΠΔΕ Δημήτρης Δανίκας, ενώ ομιλητές ήταν η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημοσίας Υγείας ΠΔΕ Σοφία Συμεωνίδου, με θέμα «Δημόσια Υγεία –Σημασία της πρόληψης», η  ειδικευόμενη ιατρός Δερματολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ Γεωργία Κυριάκου με  θέμα «Πρόληψη μελανώματος», ο πνευμονολόγος και επίκουρος καθηγητής Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ Κυριάκος Καρκούλιας με θέμα «Πρόληψη καρκίνου πνεύμονα» και η ψυχίατρος, επιμελήτρια Β΄ ΕΣΥ Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΓΝΠ Ελένη Γεωργίλα με θέμα «Καρκίνος και κατάθλιψη».

Δεκάδες συμπολίτες παρέλαβαν και χθες  κουπόνια προκειμένου να υποβληθούν σε δωρεάν έλεγχο για σακχαρώδη διαβήτη και χοληστερίνη στη «ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ». Προσφορά που θα συνεχιστεί για όλη την εβδομάδα σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία ABBOTT  Ελλάς, η οποία προσφέρει δωρεάν όλα τα αναλώσιμα για τη διενέργεια των εξετάσεων.

Αυξημένες ποσότητες τροφίμων συγκεντρώθηκαν και σήμερα στα καλάθια που έχουν τοποθετηθεί στα καταστήματα που διατηρούν σε Πάτρα και Κάτω Αχαΐα οι τοπικές αλυσίδες των σούπερ-μάρκετ. Οι ποσότητες των τροφίμων  που θα συγκεντρωθούν θα διανεμηθούν στο «Κελάρι της Αγάπης»  της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, την Τράπεζα Τροφίμων, το Δημοτικό Συσσίτιο και το ΚΕΔΔΥ Δήμου Δυμαίων. 
Στην προσπάθεια αυτή συμπράττουν οι:

•    Ιερά Μητρόπολις Πατρών 
•    Διεύθυνση Υγιεινής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος 
•    Δήμος Δύμης 
•    Φαρμακευτικός Σύλλογος 
•    Κέντρα Αιμοδοσίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και «Αγ. Ανδρέα» 
•    Τροχαία Πατρών
•    Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 
•    Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Πάτρας 
•    ΕΣΚΑΗ 
•    Σούπερ-μάρκετ: Ανδρικόπουλος, Αράπης, Κρόνος, Market in
•    Φροντίδα Υγείας
•    ΙΕΚ ΒΕΡΓΗ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΜΠΤΗΣ 7 ΜΑΪΟΥ

•    Ημέρα Περιβάλλοντος: Μαθητές σχολείων της πόλης «υιοθετούν» πλατείες και χώρους πρασίνου, φυτεύοντας άνθη και φυτά χαμηλής βλάστησης. Στους μαθητές θα προσφερθεί υγιεινό πρωινό στην πλατεία Γεωργίου από το Τμήμα Μαγειρικής του ΙΕΚ ΒΕΡΓΗ.

•    Σούπερ-μάρκετ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΡΑΠΗΣ, ΚΡΟΝΟΣ: Συλλογή τροφίμων σε ειδικό καλάθι σε όλα τα καταστήματα της αλυσίδας των παραπάνω πατρινών επιχειρήσεων. Ώρες λειτουργίας καταστημάτων. ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑ: ΚΡΟΝΟΣ και MARKET IN.

•    Διαγνωστικό κέντρο «ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ»: Δωρεάν ιατρικός έλεγχος σακχάρου & χοληστερίνης 08:00 – 12:00.

•    Κέντρα Αιμοδοσίας «Αγ. Ανδρέα» και ΠΓΝΠ:  Αιμοδοσία στην πλατεία Γεωργίου, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, ώρες: 09:00 – 13:00 και 17:00 – 20:00.

•    Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας: Συλλογή φαρμάκων στην πλατεία  Γεωργίου  10:00 – 12:00 & 18.00. – 20.00.

•    ΠΔΕ – Διεύθυνση Υγιεινής: Ιατρικός έλεγχος- ενημέρωση για άσθμα, καρκίνο στομάχου, υπέρταση, σπιρομέτρηση στην πλατεία Γεωργίου 10:00 – 13:30.