ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ: Σε κρίσιμη καμπή, με αισιοδοξία κι αναμονή χρημάτων από την ΕΚΤ

advertisement

Κινητικότητα και εντατικοποίηση των προσπαθειών καταγράφεται από την κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα, με τον πρωθυπουργό να δίνει εντολή στα κορυφαία στελέχη της ομάδας διαπραγμάτευσης για επείγουσες συναντήσεις με Ευρωπαίους παράγοντες.

Στόχος, να άρουν τις μπάρες του αδιεξόδου και να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τις ανάγκες ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Το δραματικό non paper του Μεγάρου Μαξίμου που μιλούσε για ασυνεννοησία μεταξύ των δανειστών (ΔΝΤ-Κομισιόν), αλλά και η δήλωση Δραγασάκη, μετά από τη συνάντηση του με τον ισχυρό άντρα της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι- με την οποία και άφησε μια αχτίδα αισιοδοξίας σημάδεψαν την χθεσινή μέρα.

«Η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μια εποικοδομητική συζήτηση με το Μάριο Ντράγκι, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η κατάσταση της οικονομίας και η πρόοδος των διαπραγματεύσεων.

Ολα τα βλέμματα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Με το τοπίο στη διαπραγμάτευση να παραμένει ομιχλώδες, τα βλέμματα όλων στέφονται στην κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, όπου θα εξεταστούν οι όροι παροχής ρευστότητας μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA στις εγχώριες τράπεζες. Η στάση της ΕΚΤ παραμένει άγνωστη,και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά.

Συνεχίζονται οι επαφές Βαρουφάκη με τους ομολόγους του

Την ίδια ώρα, θετικές εξελίξεις, -όχι όμως οριστική συμφωνία-, αναμένει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να ανοίγει τη «βεντάλια» των συζητήσεων στο τετ α τετ με τον Επίτροπο Μοσκοβισί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πέρα από τις διαπραγματεύσεις, στο «μενού» μπήκαν και ζητήματα για την «μετά τον Ιούνιο εποχή». Στόχος άλλωστε, είναι να υπάρξει ένα νέο «συμβόλαιο», όπου η Αθήνα θα ανοίγει παράθυρο για μια πιθανή διευθέτηση του Χρέους και θα δίνει απαντήσεις στο πως θα καλυφθεί τυχόν δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό.

Σήμερα πάντως, ο κ. Βαρουφάκης βρίσκεται στη Ρώμη, όπου θα συναντήσει τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Pier Carlo Padoan, ενώ την Παρασκευή θα συναντήσει τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Luis de Guindos.