ΥΠ.ΟΙΚ:Δεν θα πληρώνουν φόρο οι αγρότες για τις αποζημιώσεις

advertisement

Αφορολόγητες θα είναι οι αποζημιώσεις των αγροτών, ενώ οι επιδοτήσεις θα φορολογούνται μετά τις 12.000 ευρώ, που σημαίνει ότι δεν θα πληρώνει φόρο το 90% των αγροτών που παίρνουν επιδοτήσεις.

 

Αυτό προκύπτει από απάντηση της Αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, κ. Νάντιας Βαλαβάνη, ύστερα από επίκαιρη ερώτηση.

 

Συγκεκριμένα η κ. Βαλαβάνη απαντώντας στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Βασ. Κεγκέρογλου είπε: “Με αυτήν την τροπολογία θεσπίζεται το αφορολόγητο των αποζημιώσεων χωρίς πλαφόν. Κάτι διαφορετικό θα ήταν ντροπή, αν σκεφθεί κανείς ότι πρόκειται ουσιαστικά για καταστροφή επενδεδυμένου κεφαλαίου, πολύ περισσότερο που ξεκινά από μείον 30% η οποιαδήποτε αποζημίωση αυτής της καταστροφής και πολύ περισσότερο βέβαια ντροπή θα ήταν, χωρίς αυτή τη ρύθμιση, όλη αυτή η κατάσταση που υπάρχει, που θα οδηγεί αντικειμενικά σε μία εξαιρετική υπερφορολόγηση των αγροτών φέτος σε σύγκριση με το 2013 -εννοώ του οικονομικού έτους 2014 σε σύγκριση με το 2013- καθώς, όπως ξέρουμε, προβλέπει τη φορολογία από το πρώτο ευρώ.

 

Ως προς τις επιδοτήσεις, θέλω να πω ότι θα είναι αφορολόγητες οι πρώτες 12.000 ευρώ σε όλους τους αγρότες. Αυτό καλύπτει -απ’ όσο το ψάξαμε- πάνω από το 90% των δικαιούχων των επιδοτήσεων. Δηλαδή, πρακτικά οι επιδοτήσεις θα είναι αφορολόγητες για το σύνολο της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

 

Προσδοκούμε ότι, ανεξάρτητα από το πώς καταρτίστηκε ο ν. 4172/2013, το σύνολο της Αντιπολίτευσης θα υποστηρίξει αυτή τη ρύθμιση και βέβαια εσείς προσωπικά.

 

Σε σχέση με το δεύτερο ερώτημα, δεν ξέρω τι ετοίμαζε ή δεν ετοίμαζε η προηγούμενη Κυβέρνηση, πάντως κάτι τέτοιο, δηλαδή μείον 20% των εσόδων των αγροτών ως αφορολόγητο, δεν έχει εμφανιστεί πουθενά. Πιθανόν να ήταν μία δική σας προσωπική πρωτοβουλία. Αντίθετα, επειδή η προηγούμενη Κυβέρνηση με το ν. 4172 θεωρούσε όλους τους αγρότες επιχειρηματίες, εμφανίστηκε η φορολόγηση 13% από το πρώτο ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή 27,5% και βέβαια αυτό που είναι έξω από κάθε λογική, το πιο ακραίο απ’ όλα, που είναι η φορολόγηση των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ.

 

Ξέρετε, επίσης και με αυτό θα ήθελα να τελειώσω, ότι δεν γίνονται μέσα στην ίδια χρονιά δυο φορολογικά νομοσχέδια, ούτε δύο προϋπολογισμοί. Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ ήταν προεκλογική μας δέσμευση για το έτος 2015 στο οποίο θα ήμαστε Κυβέρνηση. Αν το εφαρμόζαμε από τώρα, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2014, θα χρειαζόταν να καταφύγουμε στο παραπάνω, γιατί, όπως ξέρετε, το αφορολόγητο είναι από τα βασικότερα στοιχεία που συνιστούν τα έσοδα έτσι όπως διαμορφώνονται με βάση τον τρέχοντα προϋπολογισμό.

 

Κάναμε αυτό που μπορούσαμε για τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς συνολικά και όχι μόνο για τους αγρότες. Αντιμετωπίσαμε τρεις συν πέντε εξαιρετικά ακραίες καταστάσεις. Οι τρεις ρυθμίστηκαν μέσα στο νόμο για τις εκατό δόσεις, οι πέντε –που μία από αυτές είναι το αφορολόγητο των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων για τους αγρότες- θα κατατεθούν και ελπίζω, όπως είπα πριν, ότι θα ψηφιστούν και από την αντιπολίτευση μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδα”.