ΔΕΥΑΠ:Δικαίωση υπαλλήλων για μισθολογικό…

advertisement

Δικαικαιώθηκαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ που είχαν προσφύγει κατά τη μείωση των μισθών τους. Μάλιστα το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης αποφάσισε να μην προσφύγει κατά της απόφασης, όπως έχει το νομικό δικαίωμα, και να σταθεί αλληλέγγυο στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ έχει ως εξής:

«Ως νέα Δημοτική αρχή έχουμε εκλεγεί με σαφείς δεσμεύσεις στο λαό της Πάτρας. Δεν αποδεχόμαστε την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. Προσπαθούμε να βάλουμε εμπόδια στην άσκησή της για να σταθούμε δίπλα, να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Το σύνολο των εργαζομένων, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπέστησαν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, που δεν δημιούργησαν αυτοί, αλλά το κεφάλαιο. Οι αντιλαϊκοί νόμοι που ψηφίστηκαν στα πλαίσια των μνημονίων, μείωσαν μισθούς, συντάξεις, οδήγησαν τη λαϊκή οικογένεια σε αρκετές περιπτώσεις στην απόλυτη φτώχεια. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να θυσιάζουν τα δικαιώματά τους στο βωμό των καπιταλιστικών κερδών.

Στηρίζουμε ως δίκαιο τον αγώνα των εργαζομένων, που διεκδικεί και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την ανάκτηση όλων των μισθολογικών απωλειών,  στο επίπεδο του 2009, ανεμπόδιστη μισθολογική εξέλιξη, ξεπάγωμα των ωριμάνσεων, επιστροφή 13ου και 14ου μισθού.

Με βάση αυτή μας τη θέση πήραμε πρόσφατα απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, την οποία και κοινοποιήσαμε στα αντίστοιχα υπουργεία, και έγινε συνάντηση του Δημάρχου με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών. Ακόμα αναμένουμε απάντηση.

Ειδικότερα για τους εργαζομένους στη ΔΕΥΑΠ, που θεωρείται κοινωφελής επιχείρηση ιδιωτικού δικαίου, θέση μας είναι ότι πρέπει να εφαρμόζεται  η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που προκύπτει μέσα από Συλλογικές Διαπραγματεύσεις.  Εκεί τελικά  πρέπει να αποτυπώνεται το σύνολο των οικονομικών αποδοχών των εργαζομένων.

Δεν συμφωνούμε, με νόμους ή με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου να καθορίζεται το ύψος των μισθολογικών αποδοχών. Θεωρούμε άδικους για τους εργαζόμενους, τους νόμους που εφαρμόστηκαν, και είχαμε την πρώτη μείωση των αποδοχών, έως και 25%, καθώς επίσης και την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού.

Σήμερα η διοίκηση της ΔΕΥΑΠ αποφάσισε να μην ασκηθεί έφεση στην πρωτόδικη θετική απόφαση, όπου δικαιώνει την προσφυγή των εργαζομένων για τη μη περαιτέρω μείωση των μισθών τους.

Τέλος, αποφασίζει να στείλει σχετικό αίτημα στην κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, διεκδικώντας την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, συνέπεια των οποίων είναι οι μειώσεις στους μισθούς. Απαιτούμε την παύση του θεσμικού πλαισίου που επιτάσσει τις δημοτικές αρχές να προσφεύγουν αναγκαστικά στα δικαστήρια ενάντια στο δικαίωμα των εργαζόμενων να προασπίζουν μέσα και από αυτούς τους δρόμους τα δικαιώματά τους. Να μην αποτελεί πειθαρχική παράβαση η εκτέλεση των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ.

Αυτή μας η θέση αποστέλλεται σε όλους τους βουλευτές του νομού πλην της Χρυσής Αυγής.»