Ξεκίνησε ο πόλεμος των πτυχίων

advertisement

Έντονες αντιδράσεις στα πανεπιστήμια και τις επαγγελματικές ενώσεις της χώρας προκάλεσε η είδηση ότι οι απόφοιτοι Νομικών Σχολών από ευρωπαϊκά ιδρύματα, αλλά και από ελληνικά κολέγια που συνεργάζονται με αυτά, δεν θα χρειάζονται πλέον την έγκριση του ΔΟΑΤΑΠ για την εγγραφή τους στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Βασίλης Αλεξανδρής μιλώντας στα Νέα προανήγγειλε πιο αυστηρές εξετάσεις για τους νέους δικηγόρους μετά την απόσυρση του ΔΟΑΤΑΠ από τον έλεγχο που διενεργούσε μέχρι τώρα, ενώ αναμένεται να θέσει σήμερα το ζήτημα στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

“Το θέμα της ισοτιμίας των πτυχίων επιχειρήθηκε να λυθεί με τρόπο ασαφή και επικίνδυνο για το δικηγορικό επάγγελμα.

Είναι πλέον επείγον να επανεξεταστούν τα κριτήρια που θα θέτουμε στις εξετάσεις για την εγγραφή νέων δικηγόρων στον Δικηγορικό Σύλλογο ώστε να γίνουν πιο ουσιαστικές, ελέγχοντας όλο το φάσμα των απαιτούμενων νομικών γνώσεων που οφείλει να έχει ο υποψήφιος”, τόνισε.

Αυτό καθώς οι σπουδές Νομικής σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη διαφέρουν από τς ελληνικές (π.χ. δεν θα έχει διδαχθεί επαρκώς αστικό, εμπορικό, κ.λπ. δίκαια της Ελλάδας), συνεπώς οι εξετάσεις αναμένεται να περιλάβουν όλο το φάσμα της ελληνικής νομικής επιστήμης.

Η εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή πρακτική στο θέμα της πρόσβασης στο επάγγελμα μπορεί να άρχισε από τους δικηγόρους, αφορά όμως πολλές κατηγορίες επιστημόνων όπως οι μηχανικοί.

Για καθαρά ρουσφετολογική τροποποίηση για τους δικηγόρους ενόψει των εκλογών μίλησε στα Νέα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης.

Πηγές εξάλλου από τον χώρο των μηχανικών αναγνωρίζουν ότι το καθεστώς που έχει δημιουργηθεί με τα “καλά δημόσια” και τα “κακά ιδιωτικά” ιδρύματα οφείλεται ως ένα βαθμό και στην έλλειψη αξιολόγησης σε όλους τους οργανισμούς που προσφέρουν εκπαίδευση και πτυχία.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τρία χρόνια σπουδές για την απόκτηση πτυχίου μηχανικού είναι λίγα.

“Πρόκειται για το αγγλοσαξωνικό σύστημα και τώρα τελευταία άρχισε η συζήτηση σε Άγγλους και Αμερικανούς για την υιοθέτηση της πενταετούς εκπαίδευσης για τους μηχανικούς” λένε.

Η αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου της Αθήνας Τώνια Μωροπούλου τόνισε στα Νέα ότι ήδη το ΕΜΠ έχει αντιδράσει εντονότατα στον πρόσφατο νόμο που εξίσωσε τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών αποφοίτων πάσης φύσεως σχολών χωρίς διαβάθμιση τεχνικής ευθύνης, ενώ παγίως ζητά να αναγνωριστεί το πτυχίο του κατόπιν πενταετών αδιάσπαστων σπουδών ως επιπέδου μάστερ.

Μάλιστα, τα ελληνικά πολυτεχνεία σχεδιάζουν προσφυγές στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για μη τήρηση της αρχής της αναλογικότητας.

Επίσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Γιώργος Στασινός βάζει κόκκινη γραμμή και στη διαδικασία απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

“Σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούμε να καταργηθεί αυτή η διαδικασία από το ΤΕΕ”, επισημαίνει.