Πάτρα: Δυο μεταμοσχεύσεις νεφρού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου

advertisement

Η καρδιά του Κωνσταντίνου χτυπά ξανά στο σώμα ενός συνανθρώπου μας, που νοσηλεύεται στο Ωνάσειο και περίμενε το πολυπόθητο δώρο ζωής. Το ήπαρ του δόθηκε σε ασθενή που νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο, ενώ οι νεφροί του λύτρωσαν δύο ακόμα συνανθρώπους μας, έναν ασθενή του ΠΓΝΠ και έναν του Λαϊκού Νοσοκομείου.

Ήταν η δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού που έγινε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Η πρώτη έγινε το πρωί του Σαββάτου όταν έφθασε στην Πάτρα το μόσχευμα από την εθνική λίστα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων για συμβατό λήπτη, έναν 50χρονο ασθενή, που νοσηλευόταν στη Νεφρολογική Κλινική του ΠΓΝΠ και υποβαλλόταν σε περιτοναϊκή κάθαρση τα τελευταία 2,5 περίπου χρόνια.

Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα επίσης σε ασθενή της Νεφρολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ.

Η «γέφυρα ζωής» στήθηκε μετά από την μεγαλόψυχη απόφαση των γονιών του 20χρονου από τον Πύργο, δευτεροετούς φοιτητή στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνου Δρούλια, ο οποίος έχασε την άνιση μάχη που έδινε με γενναιότητα για δέκα ολόκληρα 24ωρα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Οι γονείς του 20χρονου, Δημήτρης και Αγγελική Δρούλια όταν ενημερώθηκαν πως τα εγκεφαλικά τεστ που έγιναν από τους γιατρούς της ΜΕΘ έδειχναν ότι η κατάσταση της υγείας του Κωνσταντίνου ήταν μη αναστρέψιμη, παρά τον μεγάλο πόνο τους έδωσαν την συγκατάθεσή τους για να γίνει η δωρεά οργάνων σώματος του παιδιού τους κι έτσι άρχισε το ταξίδι της σωτηρίας για τέσσερις συνανθρώπους μας…

Η καρδιά μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το ήπαρ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο ένας νεφρός έμεινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και ο δεύτερος νεφρός τέθηκε στη διάθεση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και τελικά μεταφέρθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο όπου βρέθηκε συμβατός λήπτης, ενώ χθες άρχισε ένας ακόμη μαραθώνιος για την λήψη των μοσχευμάτων στους συμβατούς δότες.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είχαν γίνει προσπάθεια για να αφαιρεθούν και οι πνεύμονες, οι οποίοι επρόκειτο να σταλούν στην Ιταλία, τελικώς ιατρικά αυτό κατέστη ανέφικτο.

Ο Κωνσταντίνος νοσηλευόταν για δέκα ολόκληρες μέρες στη ΜΕΘ ΠΓΝΠ με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, μετά τον τραυματισμό του σε τροχαίο, στις 4 τα ξημερώματα της Μ. Τετάρτης στον επαρχιακό δρόμο Πύργου-Οινόης, στο Κουζούλι Ν. Ηλείας. Το όχημα που οδηγούσε ο νεαρός φοιτητής κάτω από αδιευκρίνιστες εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε με σφοδρότητα σε δέντρο. Παρότι φορούσε ζώνη, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και τελικά αποδείχθηκε αυτή η σύγκρουση μοιραία για τη ζωή του.