Βιβλίο: Οι βιβλιοθήκες μας κάνουν πιο ευτυχισμένους

advertisement

Mια πολύ ευχάριστη είδηση για τους λάτρεις του βιβλίου έρχεται από τη Βρετανία. Μια έρευνα από το Υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού της χώρας αποκαλύπτει ότι ανάμεσα στις δραστηριότητες που μας κάνουν πιο ευτυχισμένους είναι και η επίσκεψη σε βιβλιοθήκες.

Ένας χώρος γεμάτος βιβλία μας γεμίζει χαρά, σύμφωνα πάντα με την έρευνα και η ψυχική ανάταση που μας προσφέρει αντιστοιχεί σε μια αύξηση 1359 λιρών στο μισθό μας.

Μπορεί στην Ελλάδα της κρίσης μια τέτοια αύξηση να μη συγκρίνεται με καμία δραστηριότητα στον κόσμο, σχεδόν ούτε με μισθό δε μπορεί να συγκριθεί, η βρετανική έρευνα δείχνει όμως κάτι πολύ σημαντικό: οι βιβλιοθήκες, οι χώροι του βιβλίου και η ανάγνωση κάνουν καλό στην ψυχολογία μας.

Το παράδοξο στην υπόθεση είναι ότι ενώ επιστημονικά αποδεικνύεται πως οι βιβλιοθήκες είναι κοιτίδες πολιτισμού που προσφέρουν χαρά στους πολίτες, οι κυβερνήσεις, παγκοσμίως, μειώνουν τα κονδύλια από τους προϋπολιγσμό της εκάστοτε χώρας με αποτέλεσμα να κλείνει η μια βιβλιοθήκη μετά την άλλη.