Ολα τα προαπαιτούμενα της τρόικας – Εγκρίνεται στις Βρυξέλλες η δόση των 8,3 δισ. ευρώ

advertisement

Στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η δρομολόγηση της μείωσης των επικουρικών συντάξεων (με εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος), η κατάργηση του συνόλου των φόρων υπέρ τρίτων,

η μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων και ο νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων (καταπολέμηση διαφθοράς).

Τα προαπαιτούμενα αναμένεται να «κλειδώσουν» την Πέμπτη στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group).

Στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά η τμηματική καταβολή της συνολικής δόσης των 8,3 δισ. ευρώ, να παρουσιαστεί 10σέλιδο προσχέδιο για την ανάπτυξη και να τεθεί για πρώτη φορά επισήμως από την ελληνική πλευρά το θέμα της έναρξης των διαδικασιών για την ελάφρυνση του χρέους.

Η δόση των 8,3 δισ. ευρώ «σπάει» σε 6,3 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθούν άμεσα και σε δύο υπό-δόσεις του 1 δισ. ευρώ η καθεμία. 

Οπως φαίνεται στο έγγραφο που εξασφάλισε «Το Βήμα» κάθε υπο-δόση συνδέεται με 6 προαπαιτούμενες δράσεις.

Το τελικό σχέδιο της λίστας των προαπαιτούμενων θα οριστικοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες μαζί με το συνολικό κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα.

Τα προαπαιτούμενα του Μαΐου

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα 6 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος Μαΐου (για το 1 δισ. ευρώ του Ιουνίου) είναι τα εξής:

1. Ψήφιση του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο (κατατέθηκε στη Βουλή).

2. Ψήφιση του νόμου για την αδειοδότηση των επενδύσεων και του νόμου για τον χωροταξικό σχεδιασμό.

3. Συμπλήρωση της λίστας με τους φόρους και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων.

4. Ψήφιση νόμου με τον κώδικα συμπεριφοράς για τα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς (εκκρεμεί από τον Απρίλιο).

5. Κοινή Υπουργική Απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

6. Ψήφιση νόμου για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και για τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων.

Τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου

Ομοίως, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, τα 6 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος Ιουνίου (για το 1 δισ. ευρώ του Ιουλίου) είναι τα εξής:

1. Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ. 

2. Ψήφιση του νόμου για τα δάση.

3. Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.

4. Κατάργηση από 1.1.2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κλπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

5. Ψήφιση του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ (κατατέθηκε στη Βουλή) και για την εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς την ΔΕΗ.

6. Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων» με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Το Βημα