Σαν σήμερα: 23 Απριλίου 1616 ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ

advertisement

Γιος κάποιου βυρσοδέψη, που καταστράφηκε οικονομικά, ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ γεννήθηκε στο Στάνφορντ Άπον Έιβον της αγγλικής επαρχίας στις 26 Απριλίου 1564.

Λίγα εξακριβωμένα πράγματα γνωρίζουμε για τη ζωή του, καθώς η πρώτη βιογραφία του γράφτηκε περίπου έναν αιώνα μετά το θάνατό του (από τον Τζον Ρο, το 1709). Νεαρός ακόμα, πήγε στο Λονδίνο κι άρχισε να βγάζει το ψωμί του κάνοντας τον ηθοποιό σε έναν θίασο της συμφοράς.

 

Για να ενισχύσει το μεροκάματο, μετέφραζε και τα έργα που ο θίασος ανέβαζε. Αργότερα, προχώρησε σε διασκευές διηγημάτων και κάποτε αποτόλμησε να γράψει κάτι πρωτότυπο. Τα πρώτα του δράματα ήταν γραμμένα στο πόδι αλλά, παρ’ όλα αυτά, άρεσαν επειδή σκιαγραφούσε άψογα τους χαρακτήρες του.

Καθώς η φήμη του απλωνόταν, άρχισε να προσέχει τα έργα του και γρήγορα αναδείχτηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους δραματουργούς της εποχής του. Η βασίλισσα Ελισάβετ Α’ τον κάλεσε στην αυλή της. Εκεί, γνωρίστηκε κι έγινε φίλος με τον περίπου συνομήλικό του ευνοούμενο της βασίλισσας, Ροβέρτο κόμη του Έσεξ (1567 – 1601). Ήταν η εποχή που ένας άλλος ευνοούμενος της βασίλισσας, ο πειρατής σερ Φράνσις Ντρέικ, αλώνιζε τις θάλασσες και καταναυμαχούσε την ισπανική αρμάδα που τελικά καταστράφηκε στα βράχια της Νότιας Αγγλίας, στα 1588, ανοίγοντας τον δρόμο στο αγγλικό εμπόριο.

Η συναναστροφή του με τον κόμη έκανε τον ποιητή να γνωρίσει από κοντά τη φεουδαρχική αριστοκρατία, την εποχή ακριβώς που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την ανερχόμενη αστική τάξη. Στα έργα του καθρεφτίζεται η αγωνία αλλά και η πίστη στο ανατρεπτικό μέλλον που ερχόταν. Και παρουσιάζεται ανάγλυφη η πορεία της φεουδαρχίας προς την παρακμή.

Απατημένη γριά, με τον πειρατή Ντρέικ να έχει πεθάνει από το 1595, η Ελισάβετ οδήγησε στα 1601 τον Ροβέρτο στον δήμιο με την κατηγορία ότι αποπειράθηκε να την ανατρέψει. Τότε, ο Σαίξπηρ έγραψε το αριστούργημά του «Άμλετ» που αποτελεί συγκαλυμμένο αλλά αμείλικτο κατηγορώ κατά της βασίλισσας.

Έξυπνη καθώς ήταν, η Ελισάβετ δε δυσκολεύτηκε ν’ αναγνωρίσει τον κόμη του Έσεξ στο πρόσωπο του κεντρικού ήρωα και τον αγγλικό λαό στο πρόσωπο του Λαέρτη, που γίνεται άβουλο όργανο του βασιλιά και το καταλαβαίνει, όταν είναι πια πολύ αργά. Όμως, δεν είχε διάθεση να τα βάλει με τον ποιητή, αφού και η ίδια κατηγορούσε τον εαυτό της για την πράξη της. Αρρώστησε και πέθανε, στις 23 Μαρτίου 1603.

Ο Σαίξπηρ έζησε άλλα 13 χρόνια γράφοντας μερικά ακόμα αριστουργήματα. Πέθανε στις 23 Απριλίου 1616, σε ηλικία 52 χρόνων.
historyreport.gr