Aρχαία Ολυμπία: Επιστολές αγανάκτησης για την μεταφορά της Αφής στο Παναθηναϊκό Στάδιο

advertisement

Σάλος έχει δημιουργηθεί με την απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την Αφή της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Εκτός από το προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, για το θέμα ασχολήθηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας.

 

 

Μάλιστα ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμης Κοτζιάς απέστειλε επιστολές προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Καπράλο.

 

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της Τελετής Αφής για τους Δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων που θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 30 Απρίλη και όχι στον φυσικό της Χώρο, την Ολυμπία.

 

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει οτι δεν μπορεί να υπάρξει χαρακτηρισμός «Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων» χωρίς την Ολυμπιακή Φλόγα, η Τελετή Αφής της οποίας είναι ιστορικά καθιερωμένη και πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία.

 

Αναλυτικά οι επιστολές του δήμαρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ε. Κοτζιά

 

«Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας για τους δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων Nanjing 2014»

 

Αξιότιμε Κε Πρωθυπουργέ

 

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ανακοινώθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ότι η Τελετή Αφής για τους Δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που θα διεξαχθούν το ερχόμενο καλοκαίρι στην Πόλη Nanjing της Κίνας θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 30 Απρίλη και όχι στον φυσικό της Χώρο, την Ολυμπία, μετά από απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Και μάλιστα δεν θα έχει το όνομα Ολυμπιακή Φλόγα, αλλά «Φλόγα». Το γεγονός αυτό ? αν τελικά συμβεί? θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για το μέλλον του νέου αυτού θεσμού και θα αναιρέσει την μοναδικότητα και ιερότητα της Ολυμπιακής φλόγας.

 

Κε Πρωθυπουργέ

 

Επειδή δεν μπορεί να υπάρξει χαρακτηρισμός « Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων» χωρίς την Ολυμπιακή Φλόγα, η Τελετή Αφής της οποίας είναι ιστορικά καθιερωμένη και πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία. Ούτε είναι δυνατόν Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξάγονται υπό το φως μιας οποιασδήποτε άλλης φλόγας. Γιατί αυτό αναιρεί το αξιακό και ηθικό υπόβαθρο των αγώνων, την Ολυμπία. Άλλωστε, και το επίσημο site της Nanjing αναφέρεται στην Ολυμπιακή Φλόγα και όχι στην «Φλόγα» και δεν πρέπει η Ελλάδα να απογοητεύσει τους χιλιάδες Νέους που θα πάρουν μέρος σε αυτούς, στέλνοντας τους κάτι διαφορετικό. Οι Ολυμπιακοί αγώνες Νέων σε αυτούς του δύσκολους καιρούς πρέπει να πετύχουν. Και αυτό κυρίως θα γίνει με την μεγαλύτερη σύνδεση των αγώνων με την κοιτίδα τους, την Ολυμπία και τα μηνύματα που ο Τόπος αυτός εκπέμπει και όχι το Παναθηναϊκό Στάδιο.

 

Επειδή ιστορικά στην εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ολυμπία αποτελεί τον Τόπο αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην συνείδηση των πολιτών της παγκόσμιας κοινωνίας. Οτιδήποτε άλλο είναι απομίμηση.

 

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας θεματοφύλακας των αξιών του Ολυμπισμού, αναλογιζόμενος τις συνέπειας μια τέτοιας εξέλιξης υπέβαλε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή πρόταση που μπορεί έστω και την τελευταία στιγμή να διορθώσει το ατόπημα.

 

Την πρόταση αυτή σας την επισυνάπτω και σας καλώ να ασκήσετε όλη σας την επιρροή ώστε και οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων να φωτιστούν με το αυθεντικό Φως των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως ακριβώς θα φωτιστούμε όλοι μας σε λίγες μέρες με το αληθινό φώς της Αναστάσεως, που προέρχεται από ένα και μοναδικό Χώρο.

 

Με εξαιρετική τιμή

Ευθύμιος Κοτζιάς

Η επιστολή προς τον κ. Καπράλο:

 

Κε Πρόεδρε

 

Στην  Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 14-04-2014 συζητήθηκε για μια ακόμη φορά το μείζον θέμα που προέκυψε από την απόφαση της Δ.Ο.Ε. να ανάψει η φλόγα για τους δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Παναθηναϊκό Στάδιο και την ανακοίνωση της συγκεκριμένης Τελετής για τις 30-04-2014.

 

Στη Συνεδρίαση αυτή παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κος Απόστολος Κατσιφάρας, οι εκπρόσωποι του Νομού Ηλείας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κες Θεοδώρα-Διονυσία Αυγερινοπούλου της Ν.Δ. και Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη του ΣΥΡΙΖΑ και το σύνολο των φορέων της περιοχής.

 

Μετά από μαραθώνια όσο και εποικοδομητική συνεδρίαση ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας και οι φορείς της Ηλείας διατράνωσαν για μια ακόμα φορά την αντίθεσή τους στην παραπάνω απόφαση.

 

Για την αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού ζητήματος έστω και την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε η υποβολή πρότασης προς την Ελληνική και μέσω αυτής στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για αλλαγή του Τόπου Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων της Nanjing.

 

Τα βασικά χαρακτηριστικά της πρότασης την οποία σας μεταφέρω είναι:

 

Η Τελετή Αφής να πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία, στις 29 Απριλίου, ώστε να μην διαταραχθεί εξ ολοκλήρου ο προγραμματισμός που έχει γίνει από την Ε.Ο.Ε. για την επομένη 30 Απριλίου.

 

Η Ολυμπιακή Φλόγα να μεταφερθεί στην Αθήνα την παραμονή της παράδοσής της στην Οργανωτική Επιτροπή της Nanjing και να διανυκτερεύσει στο Καλλιμάρμαρο μετά από σύντομη λαμπαδηδρομία.

 

Η νεολαία να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη διοργάνωση, για τους λόγους που αντιλαμβάνεστε.

 

Τα όποια έξοδα απαιτηθούν λόγω της μεταβολής του προγράμματος την τελευταία στιγμή θα καλυφθούν από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

 

Κε Πρόεδρε

 

Επειδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, θεσμός καινούργιος και ταυτόχρονα Ελληνικός,  πρέπει να πετύχει στους σημερινούς δύσκολους καιρούς και αυτό κυρίως  θα επιτευχθεί με την μεγαλύτερη σύνδεση των αγώνων με την κοιτίδα τους, την Ολυμπία και τα μηνύματα που ο Τόπος αυτός εκπέμπει.

 

Επειδή τα επίσημα site της Nanjing αναφέρονται στην Ολυμπιακή Φλόγα και όχι στην «Φλόγα» και δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε.

 

Θέλω  κε πρόεδρε, γνωρίζοντας τις  ευαισθησίες σας  να αναλάβετε αυτή την  ωραία προσπάθεια ώστε και οι 2οι Ολυμπιακοί αγώνες Νέων της  Nanjing  να «φωτιστούν» με το αυθεντικό Ολυμπιακό Φώς.

 

Τέλος, κε Πρόεδρε, θέλω να σας ενημερώσω ότι τόσο η κοινωνία της Ηλείας, όσο και πολλοί φίλοι του Ολυμπισμού βρίσκονται σε αναβρασμό, όχι άδικα πιστεύω, από την απόφαση της Δ.Ο.Ε., για αλλαγή του Χώρου Αφής,  όπως προκύπτει και από τα συνεχή δημοσιεύματα του Τοπικού Τύπου.

 

Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

 

Ευθύμιος Κοτζιάς