Εργαζόμενος… «άνεργος»!

advertisement

Τι και εάν η χώρα βγήκε στις αγορές του εξωτερικού εν μέσω οικονομικής κρίσης….η κατάσταση στο εσωτερικό εξακολουθεί να είναι το ίδιο και ίσως ακόμα χειρότερη, καθώς οι τσέπες των Ελλήνων παραμένουν «άδειες»!

Άνθρωποι που βρίσκονται στην «παραγωγική» φάση της ζωής τους εξακολουθούν να βρίσκονται μετέωροι…αναζητώντας μάταια εργασία, ανεξαρτήτως των πτυχίων, των τίτλων σπουδών ή της εργασιακής εμπειρίας που διαθέτουν…!

Όσο για τους «τυχερούς» της ιστορίας που ακόμα διατηρούν την θέση εργασίας τους, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, εκεί και εάν τα πράγματα είναι τραγικά!

«Απασχολούμαι σε τρεις δουλείες στην προσπάθεια μου να συγκεντρώσω έναν αξιοπρεπή μισθό», μου ανέφερε 35χρονος Αλέξανδρος, προ ημερών στο πλαίσιο συγκέντρωσης σε φιλικό σπίτι.

Η βασική του απασχόληση διάρκειας 4 ωρών την ημέρα, του αποφέρει το ποσό των 200 ευρώ το μήνα!

Είναι άγαμος, διατηρεί πολυετή σχέση όμως ούτε λόγος για το επόμενο βήμα, αυτό της επισημοποίησης και του γάμου!

Η κοπέλα του άνεργη τα τελευταία 4 χρόνια…

«Εργάζομαι σε δυο δουλείες, από την μια εισπράττω το ποσό των 200 ευρώ μηνιαίως και από την άλλη, όποτε και εάν έχει ο εργοδότης μου με πληρώνει», η «αποκάλυψη» του Σωκράτη 30 ετών.

«Συμμετείχα σε πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων και τώρα μου ζητούν να πληρώσω φόρο για το ποσό που επιδοτήθηκα, την ώρα που κανείς δεν με ενημέρωσε πως η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα,  όχι μόνο θα φορολογείτο αλλά θα γινόταν και διακοπή της κάρτας ανεργίας μου για το διάστημα παρακολούθησης του», προσθέτει η 34χρονη Κατερίνα που συμπλήρωσε φέτος δυο χρόνια ανεργίας.

«Έχω επιλεγεί στο πλαίσιο απασχόλησης μέσω των 5μήνων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας  και ακόμα περιμένω να με ειδοποιήσουν να παρουσιαστώ στον φορέα υλοποίησης», αποκαλύπτει ο 28χρονος Νίκος.

Είναι μόνο μερικές από τις προσωπικές ιστορίες των οποίων έγινα «αποδέκτης» σε μια νεανική συντροφιά, η συνεύρεση με την οποία προ κρίσης, χαρακτηριζόταν από χαμόγελα, αστεία και το κυριότερο όνειρα για την ζωή που «απλώνεται» μπροστά μας…!

Την ώρα λοιπόν που καθημερινά «ανοίγουν» από τον ΟΑΕΔ  προγράμματα απασχόλησης και όχι εργασίας -καθώς φαίνεται πως η συγκεκριμένη λέξη τείνει να «εξαλειφθεί» από το Ελληνικό Λεξιλόγιο– στην προσπάθεια των κυβερνώντων να αντιμετωπίσουν την σύγχρονη «μάστιγα» που ακούει στο όνομα ΑΝΕΡΓΙΑ…εύλογα γεννάται το ερώτημα που μάλλον μοιάζει με ρητορικό… «Ακόμα και εάν προσληφθώ θα πληρώνομαι ή θα είμαι και εγώ ένας ακόμα εργαζόμενος…άνεργος;»