Το έργο του Φ. Γκ. Λόρκα «ΓΕΡΜΑ» παρουσιάζεται στο Επίκεντρο+

advertisement

Το έργο του Φ. Γκ. Λόρκα «ΓΕΡΜΑ», μετά από τη μεγάλη επιτυχία στο πολυχώρο Vault στο Κεραμικό, παρουσιάζεται στο Επίκεντρο+ από την Τετάρτη 23Απριλίου 2014 στις 9:30 το βράδυ για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Γέρμα: Γυναίκα άγονη, γυναίκα έρημη, γυναίκα σε αναμονή…

Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα χαράζει μια αιμάτινη πορεία που αποθεώνει την μητρότητα ως ύψιστη μορφή δημιουργίας και οδηγεί από το φως της γέννας στο σκοτάδι της ματαίωσης, από την Γυναίκα-Δημιουργό στην Γυναίκα-Αυτουργό.

Ο ισπανός δραματουργός συνθέτει με ακρίβεια ένα πολυφωνικό, σκοτεινό τοπίο εγκλωβισμού, όμοιο με υλικό τραγωδίας, όπου το αρσενικό στοιχείο – η ζωογόνος δύναμη- εξουσιάζει δια της απουσίας του, και σιωπά εκκωφαντικά. Οι φωνές των γυναικών, με κορυφαία αυτή της Γέρμας, ξεπηδούν άναρχα πίσω από τις κλειδαμπαρωμένες πόρτες και διεκδικούν σθεναρά το δικαίωμα στη ζωή και τη δημιουργία. Σαν σύγχρονος χορός τραγωδίας, συνομιλούν με το τότε και το τώρα, γεφυρώνουν το παρόν με το παρελθόν, και θίγουν ζητήματα φύσης και θέσης.

Προκλητικά μοντέρνος για την εποχή του, και λίγο πριν την εδραίωση της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία, ο Λόρκα τολμά να μιλήσει ανοιχτά για θέματα όπως: η ερωτική απόλαυσή και η αναζήτηση της ηδονής, η κοινωνική υποκρισία, η αμφισβήτηση του θείου, το τίμημα της δημόσιας εικόνας, ο ρατσισμός απέναντι στο «διαφορετικό», ο φασισμός της καθημερινότητας εντός και εκτός του οίκου.

80 χρόνια μετά, στην Ελλάδα του 2013, 10 νέοι ηθοποιοί αναζητούν μέσα στο κλασσικό κείμενο του κορυφαίου ισπανού ποιητή το καθολικό και διαχρονικό εκείνο στοιχείο που φωλιάζει στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, και αποφασίζουν να αφηγηθούν την ιστορία μιας γυναίκας που, κόντρα σε όλες τις κοινωνικές νόρμες, αμφισβητεί και, εντέλει, πράττει.

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ (αλφαβητικά):

Μαρουσώ Βαϊούλη, Μάγδα Κόρπη, Σεβίνα Μαραγκού, Σωτήρης Μεντζέλος, Θέμης Μητρόπουλος, Δήμητρα Μπαλή, Νάντια Πυθαρά, Μαρίνα Τσουμπρή.

Το ρόλο τ ης Γ έρμας ε ρμηνεύουν σ ε δ ιπλή δ ιανομή η Μ υρτώ Γ κόνη και η Ειρήνη Κουμπαρούλη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη

Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ

Σκηνικά-Κοστούμια: Αριάδνη Βοζάνη

Επιμέλεια κίνησης: Πάρης Μαντόπουλος

Μουσική διδασκαλία: Γιώργος Νικητόπουλος

Μουσική :Μαρουσώ Βαϊούλη, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Νάντια Πυθαρά

Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Μωυσιάδου

Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας

Φωτογραφίες: Νίκος Λιβαθινός

Επίκεντρο+ Νόρμαν 16 και Αγ. Διονυσίου

Τηλέφωνα κρατήσεων: 2610 46 10 50 και στο 6933 032584 από τις 17:00-21:00.

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Θερβάντες.