Πόσο θα στοιχίσει σε μια οικογένεια το πασχαλινό τραπέζι

advertisement

Φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι μπορεί να στοιχίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι, με την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές δεν θα πέσουν στην “παγίδα” των μεγάλων αποκλίσεων ανάμεσα στις ανώτερες και τις κατώτερες τιμές στα ίδια προϊόντα.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε το ΚΕΠΚΑ φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για 8 -10 άτομα, με μαγειρίτσα, δύο κύρια πιάτα, δύο σαλάτες, τσουρέκι, αυγά και φρούτα θα στοιχίσει από 65,65 ευρώ έως 146,27 ευρώ, δηλαδή από 7,79% έως 12,85% φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι.

 

Από την έρευνα του ΚΕΠΚΑ (η τιμοληψία έγινε χθες, Μ. Δευτέρα) προκύπτει ακόμη ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις ανώτερες και κατώτερες τιμές των ίδιων προϊόντων, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής που δεν θα προχωρήσει σε έρευνα αγοράς προτού προμηθευτεί τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι, θα κληθεί τελικά να πληρώσει υπερδιπλάσιο ποσό.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΠΚΑ συστήνει στους καταναλωτές να μην κάνουν υπερβολές στις ποσότητες που αγοράζουν και τους υπενθυμίζει ότι “η υψηλότερη τιμή δεν σημαίνει πάντοτε και καλύτερη ποιότητα”.

Συμφωνεί η έρευνα της ΕΣΕΕ

Σε ελαφρά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, εκτιμά το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές αλλά και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), τα κρεατικά εμφανίζονται φθηνότερα κατά 4,51% κατά μέσο όρο, με την τιμή του αρνιού να υποχωρεί κατά 5,26% (μέση τιμή 5,40 ευρώ το κιλό), ενώ οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων καταγράφουν πτώση της τάξης του 2,18%.

Η ΕΣΕΕ πραγματοποίησε έρευνα τιμών και για τα νηστίσιμα εδέσματα που καταναλώνονται ευρέως τη Μεγάλη Εβδομάδα και όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, «συνάγεται το συμπέρασμα πως ο μέσος όρος μεταβολής των τιμών αναφορικά με τα κρεατικά, τα νηστίσιμα εδέσματα και τα λαχανικά- φρούτα μεταξύ των ετών 2014 και 2013, βαίνει οριακά μειούμενος (-2,54%), σε αντίθεση με τα διάφορα είδη σούπερ μάρκετ, τα οποία κινούνται σε αυξητικά επίπεδα (10,91%)».

Με βάση τα στοιχεία, τα οποία προέρχονται από τιμοληψίες της ΕΣΕΕ, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού εκτιμάται ότι βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο περυσινό, αφού αναμένεται να διαμορφωθεί στα 99,04 ευρώ για μία πενταμελή οικογένεια, παραμένοντας αμετάβλητο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κατά την οποία το αντίστοιχο κόστος ανερχόταν στα 99,23 ευρώ (-0,19%), με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά- κρεατικά) να εμφανίζουν πτώση 3,37%.

Σημειώνεται πάντως, ότι η τιμή του κατσικιού είναι αυξημένη φέτος σε σχέση με πέρυσι κατά 3,03% και διαμορφώνεται στα 6,80 ευρώ το κιλό.

Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, αξιοσημείωτες είναι οι διαφοροποιήσεις που εμφανίζονται στις τιμές των λαχανικών και των φρούτων το 2014, με τα πορτοκάλια (-27,94%), τις πατάτες (-20,41%) και τις τομάτες (-19,89%) να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση, ενώ στον αντίποδα οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με το 2013, παρατηρήθηκαν στα κρεμμύδια (67,35%) και στο λάχανο (21,15%).

Αντίθετα, παρατηρείται μία μεσοσταθμική άνοδος περίπου κατά 11% (10,91%) των διαφόρων ειδών/ προϊόντων σούπερ μάρκετ, όπως τα συσκευασμένα αυγά (η εξάδα 33,05%), το πασχαλινό τσουρέκι (6,34%), η βαφή αυγών (16,67%), η μουστάρδα (25,44%) και η φέτα (15,74%). Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 8 με 15 Απριλίου 2014 και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών- φρούτων όσο και σε αυτή των κρεάτων.

Νηστίσιμα

Παράλληλα, όμως, με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, η ΕΣΕΕ διενήργησε έρευνα και για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας επαληθεύουν την τάση που καταγράφηκε για την εξέλιξη των τιμών στα κρεατικά και στα λαχανικά- φρούτα, καθώς η ετήσια μεταβολή σε σύγκριση με την περυσινή εορταστική περίοδο είναι σχεδόν αμελητέα (-0,89%).

Ειδικότερα, τα καλαμάρια είναι μειωμένα κατά 3,33% το κιλό (φρέσκα), η τιμή του φρέσκου χταποδιού καταγράφει πτώση 5,08%, ενώ και η τιμή των κατεψυγμένων γαρίδων παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με το 2013.

Όσον αφορά στις τιμές των λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, υποχώρηση καταγράφουν το τουρσί χύμα (-4,00%) και οι φακές (-5,95%), ενώ ο ταραμάς και οι ελιές κινούνται στα περυσινά επίπεδα.